Burmas civila junta på charmoffensiv

Bangkok, 110427 (IPS) – Burmas nya ledning har inlett en diplomatisk charmoffensiv mot omvärlden. Syftet är att få ett internationellt erkännande för de kosmetiska förändringar som genomförts för att få det att framstå som om landet nu fått ett verkligt civilt styre.

Den nya regimen i Burma tillsattes för en månad sedan och leds av president Thein Sein. De burmesiska ledarna vill i första hand bli erkända av grannländerna inom samarbetsorganisationen Asean, och den nye presidenten har redan skrivit ett brev till organisationens generalsekreterare där Burma anmäler sitt intresse av att inför ett stundande toppmöte få ett godkännande av att ta över ordförandeskapet i Asean år 2014.

Det är bara den första i en lång rad diplomatiska satsningar som regimen planerar att genomföra i syfte att få ett internationellt erkännande och bryta landets isolering.

-Thein Sein-regimen är i ett desperat behov av ett internationellt erkännande och en viss respekt för deras nya så kallade civila regering, säger Win Min, burmesisk akademiker som för närvarande lever i exil i USA.

Den diplomatiska charmoffensiven riskerar dock att leda till spänningar mellan västvärlden, som fortfarande står bakom sanktionerna mot Burma, och de länder i Asien som så snart som möjligt vill börja ett ekonomiskt och strategiskt samarbete med landet.

Vissa av Burmas grannländer är samtidigt ovilliga till att utnyttjas som brickor i ett spel där den burmesiska målsättningen är att bevisa att den nya regimen i landet är ett tecken på att landet nu gått från att vara en öppen militärdiktatur till en mer pluralistisk maktstruktur.

Inom Asean har frågan om Burma varit känslig ända sedan landet blev medlem i samarbetsorganisationen 1997. Militärregimen har utgjort ett stort hinder i vägen för fördjupade relationer med både Europa och USA.

Att Burma nu tillsatt en ny “civil” regering har enbart gjort situationen mer komplicerad, och än mer så eftersom den nya burmesiska regimen nu begär ett erkännande från regionen i syfte att förbättra sitt internationella anseende.

Kina har redan visat sitt stöd och en högt uppsatt kinesisk representant besökte Burma bara dagar efter att den nya ledningen svurits in. Men det är ett erkännande från Asean som regimen verkligen efterfrågar.

I samband toppmötet inom samarbetsorganisationen förra året begärde den då sittande burmesiska militärjuntan att få bli ordförandeland för Asean. Denna begäran avslogs dock av övriga medlemsländer.

För Burma var detta besked en klar markering om att betydande förändringar måste till innan landets ledning skulle kunna överta ordförandeskapet inom Asean.

Nu står organisationens medlemmar inför ett dilemma – man vill både utöva påtryckningar på den burmesiska regimen att bli mer demokratisk och öppen, men samtidigt inte förlora sina möjligheter att just utöva dessa påtryckningar.

-Vi måste fortsätta våra förbindelser med regeringen. Om vi inte hade den inställningen skulle situationen i landet bli betydligt värre, sade nyligen Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva till pressen i Bangkok.

En asiatisk diplomat som inte vill bli citerad med namn, men som länge haft kontakt med den burmesiska regimen, säger att det är meningslöst att inom Asean försöka hota eller tillrättavisa Burmas ledning.

-Om vi trycker på för hårt så kommer de bara att slå igen dörren framför oss, eller – vilket vore än värre – lämna organisationen, säger diplomaten.

Samtidigt har USA redan meddelat att man kan komma att få svårt att samarbeta med Asean på ett djupare plan, om Burma tilldelas ordförandeposten.

-Vi skulle givetvis ha problem med att Burma får någon form av ledande roll på grund av den dåliga människorättssituationen i landet, sade nyligen det amerikanska utrikesdepartementets språkrör Mark Toner till pressen i Washington.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *