Nigeria skjuter upp parlamentsvalet

Lagos, 110404 (IPS) – Valet i Nigeria sköts upp efter att leverantörer misslyckats med att få fram material till landets vallokaler i tid. Samtidigt har politiskt motiverade mord och våldsamma sammanstötningar mellan olika partianhängare rapporterats.

Vid lunchtid i lördags meddelade valkommissionen att parlamentsvalet i Nigeria ställts in. Valet ska nu hållas den 9 april.

En koalition av olika grupper från civilsamhället varnade i förra veckan för att det pågående våldet kunde hindra väljare att rösta på valdagen. Men det största hindret visade sig sedan vara distributionen av material och utplaceringar av valförrättare vid vallokalerna.

Parlamentsvalet är det första av tre viktiga val som ska hållas de närmsta två veckorna i Afrikas mest folkrika land. En handfull personer hann att rösta innan valkommissionen beslutade att valet skulle skjutas upp till den 9 april. Presidentvalet kommer att hållas en vecka senare och guvernörsvalet den 26 april.

Talespersoner från räddningstjänst och säkerhetsföretag uppger att det förekommit våldsamheter i 12 av Nigerias 36 delstater under valkampanjerna. De senaste två veckorna har minst 20 personer dödats i sammandrabbningar, meddelar Amnesty International.

-Våldet orsakar stor skada för landet och dess institutioner. Politikerna måste omedelbart ta ansvar för situationen och sina anhängare innan valet övergår i kaos, säger Tawanda Hondora, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning.

Organisationen varnar för att hot om våld kommer att försvåra arbetet för valobservatörer och oroas också över rapporter om att säkerhetsstyrkor genomfört massgripanden och uppmanats att gå till attack.

Men alla observatörer är inte pessimistiska.

-Jag är oroad, men jag väljer att tro att våldet inte kommer att påverka det övergripande valresultatet, säger Botswanas förre president Festus Mogae som ansvarar för valobservatörer i landet.

Men få är förvånade över våldsamheterna i samband med valen.

-Makt lockar. Våldet är knutet till strävan efter makt, säger Morris Alagoa från Civil Liberties Organisation, till IPS.

De som väljs kommer att få kontroll över miljarder dollar i oljeintäkter. Den sittande presidenten, Goodluck Jonathan, som kommer från den oljeproducerande sydöstra delen av landet, utmanas av tre kandidater från norra Nigeria däribland en före detta juntaledare, Muhammadu Buhari, och den före detta ledande korruptionsbekämparen inom den nigerianska polisen, Nuhu Ribadu.

Intressegrupper i norr ifrågasätter Jonathans kandidatur som de anser är i strid med en uppgörelse inom det regerande partiet som innebär en rotering där ledarskapet växlar mellan norr och söder. Den politiska rivaliteten mellan den i huvudsak kristna södern och den i huvudsak muslimska norra delen av landet har flera gånger lett till våldsamma sammandrabbningar.

Säkerhetsfrågor kommer vara en av de första frågorna som en nyvald president måste ta itu med, för att förhindra fortsatta attacker mot landets oljeindustri och hantera hämndattacker mellan kristna och muslimer i centrala Nigeria och nordöstra delarna av landet, samt attacker från islamistgruppen Boko Haram.

Sam Olukoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *