Zimbabwe kan övergå till kinesisk valuta

Bulawayo, 110203 (IPS) – Det kinesiska inflytandet i Zimbabwe är tydligt överallt – från de billiga kläder och skor som säljs i städernas butiker till de gruvkoncessioner som delats ut till företag som är engagerade i utvinningen av platina, guld och diamanter. Nu kan landet dessutom vara på väg att införa den kinesiska yuanen som officiell valuta.

Efter många år av svåra ekonomiska problem och extremt hög inflation avskaffades den zimbabwiska dollarn år 2008. Innan valutan avskaffades kunde en limpa bröd kosta hela 35 miljoner zimbabwiska dollar, och landet tvingades trycka sedlar med den osannolika valören 100 miljarder dollar.

Sedan dess har man inom landet använt sig av flera olika valutor, främst den amerikanska dollarn, med även sydafrikanska rand och botswanska pula.

Kineserna har blivit en del av lokalbefolkningen både inne i Zimbabwes städer och i de fattigare förorterna. Och om vissa av landets ledande regeringstjänstemän får sin vilja igenom kan Zimbabwe snart komma att införa yuan som landets valuta.

De kinesiska investeringarna i landet satte fart efter att president Robert Mugabe år 2004 inlett en satsning för att ersätta de tidigare handelspartners i Europa och USA som övergett landet. Sedan dess har den kinesiska närvaron i landet vuxit sig allt starkare. Detta trots att kineserna överlag inte är särskilt populära inom näringslivet. Många vanliga zimbabwier är kritiska mot kineserna, som anklagas för att bedriva en dålig personalpolitik och för att erbjuda varor och service av sämre kvalité.

I slutet av förra året meddelade centralbankschefen Gideon Gono, som anses stå president Mugabe nära, att han var för införandet av den kinesiska yuanen som officiell valuta. Gono vill införa den kinesiska valutan tillsammans med en återintroduktion av den zimbabwiska dollarn. Mugabes anhängare har tidigare pläderat för att landets egna valuta ska återintroduceras.

Enligt Gono har den kinesiska valutan förblivit stabil samtidigt som den amerikanska dollarn snabbt håller på att förlora sin plats som världens reservvaluta.

-Den europeiska skuldkrisen har gjort läget än värre. Som land har vi fortfarande möjlighet att undvika att bli tagna på sängen genom att införa den kinesiska yuanen. Det råder inget tvivel om att yuanen kommer att bli det 21:a århundradets reservvaluta, sade Gono till den statliga pressen i november förra året.

Företrädare för Mugabes parti Zanu-PF menar att landet skulle få stora fördelar av att gå över till den kinesiska valutan, med hänvisning till hur snabbt den kinesiska ekonomin har vuxit.

Men alla zimbabwier är inte lika entusiastiska inför tanken. Kritiker menar att ett införande av yuanen skulle innebära att landet ytterligare “lämnas över” till de kineser som redan fått enorma rättigheter till gruvprojekt i landet, trots protester från andra medlemmar i Mugabes koalitionsregering.

Finansminister Tendai Biti har hävdat att president Mugabe låter nationella inkomster föras över till Kina, ett land som kritiserats för att vara Afrikas nya kolonisatör.

Ekonomen Eric Bloch menar att det vore dumt av Zimbabwe att övergå till den kinesiska valutan.

– Zimbabwe skulle inte kunna interagera med de internationella marknaderna eftersom den amerikanska dollarn förblivit standardvalutan inom den internationella handeln, säger Bloch till IPS.

Ekonomen Tafara Zivanayi, som arbetar vid University of Zimbabwe, menar att det just nu utgör en stor frestelse för världens fattiga ekonomier att omfamna allt kinesiskt. Detta eftersom Kina i allt högre utsträckning betraktas vara på väg att överta USA:s roll som världens ledande ekonomi.

-Det finns falska förhoppningar knutna till den kinesiska ekonomiska tillväxten där många afrikanska länder inbillar sig att de ska kunna överföra denna tillväxt till de egna ekonomierna, säger Zivanayi till IPS.

Zivanayi påpekar dessutom att Kina kritiserats för att genom sitt intåg i fattiga länders ekonomier främst ha gynnat sig själva.

Även busschauffören Thabani Moyo ställer sig tveksam till att gå över till den kinesiska valutan.

-Eftersom det har fungerat bra för oss att använda den amerikanska dollar undrar jag varför vi ska ändra på det?, säger Moyo.

Hans kollegor som säljer biljetter på bussarna har dock ett krångligt jobb eftersom de tvingas försöka få ihop växel i de tre olika valutor som för närvarande används i landet. Varken biljettexpeditörerna eller andra försäljare har tillgång till några mynt i de olika valutorna, och att få ihop till växel har därför blivit ett stort problem.

Just bristen på mynt är ett av de argument som framförts av centralbankschefen Gideon Gono och andra som menar att landet bör införa en ny enhetlig valuta.

I samband med presentationen av årets statsbudget meddelade dock finansminister Tendai Biti att man kommer att fortsätta att i första hand använda den amerikanska dollarn fram tills det ekonomiska läget har stabiliserats.

Långt ifrån alla zimbabwier ser positivt på att i framtiden kanske behöva använda sig av kinesiska yuan.

-Vi vill ha äkta pengar, inte något “tjing-tjong”, säger taxichauffören Jourbet Buthelezi.

“Tjing-tjong” är den nedsättande beteckning många zimbabwier använder för kinesiska produkter av låg kvalitet.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *