Indiens miljöminister till attack mot stadsjeepar

New Delhi, 101210 (IPS) – Den snabbt växande skaran av indiska ägare av stadsjeepar och lyxbilar har sedan länge kunnat dra fördelar av de statliga dieselsubventioner som utformades för att förbättra situationen för landets bönder. Men snart kan dessa bilägare gå miste om sina förmåner.

Efter flera år av kampanjer för att förändra dieselsubventionerna hoppas nu indiska miljöorganisationer på att uppnå resultat. Detta efter flera skarpa uttalanden från landets miljöminister Jairam Ramesh.

-Vi införde subventionerna för att uppnå vissa ekonomiska syften, men utvecklingen har blivit en helt annan, sade Ramesh nyligen.

Miljöministern kallade samtidigt stadsjeeparna, eller de så kallade suvarna (en engelsk förkortning för sports utility vehicles), för “socially useless vehicles” (socialt värdelösa fordon).

-Du får köpa vad du vill, vi kan inte besluta vilket fordon du vill köpa. Men vi kan tveklöst utforma en skattepolitik som missgynnar avhändningen av tunga fordon och suvar, sade Ramesh.

Uttalandet kan ses som en varning för vad som kan komma i den statsbudget som ska läggas fram i mars i nästa år.

Anumita Roychowdhury, vid Centret för forskning och miljö, CSE, menar att miljöministerns uttalanden troligen kommer att följas av politiska åtgärder. Hon menar att stadsjeepar och andra stora fordon är skadliga för både landets miljö och människors hälsa. Men trots detta har dessa bilar blivit allt mer populära i Indien, och för närvarande är fler än var tredje bil som säljs i landet en suv eller ett annat större fordon.

-Det är oroande att bilindustrin i stor skala ökar produktionen av dieselbilar, säger Roychowdhury till IPS.

-Det finna inga skäl till varför staten ska bära bördan för något som i grunden är lyxkonsumtion, och dessutom finns det både miljö- och hälsomässiga aspekter att ta i beaktande.

CSE var drivande i en kampanj som ledde till att landet Högsta domstol år 2001 beordrade alla dieseldrivna bussar och taxibilar i New Delhi att istället gå över till naturgas. Men sedan dess har istället allt fler privatbilister börjat använda dieselbilar, och enligt Roychowdhury har det lett till att en stor del av framgångarna nu gått förlorad.

Brasilien är ett land som ofta jämförs med Indien, och där har man förbjudit dieselbilar för att se till att dessa fordon inte drar fördelar av en lägre dieselskatt.

Ett av de alternativ den indiska regeringen kan använda sig av är att lägga en högre skatt på försäljningen av dieselbilar, men det skulle givetvis möta protester från bilindustrin. Regeringen har redan uteslutit alternativet att beskatta dieseln som används för bilar högre än den diesel som används inom jordbruket, eftersom det inte skulle gå att kontrollera att en sådan åtgärd efterlevs.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *