Facken till storms mot höjd pensionsålder i Malawi

Blantyre, 101027 (IPS) – Liksom i Frankrike har det på senare tid rasat en debatt om förändrade pensionsregler i Malawi. Enligt ett nytt lagförslag ska pensionsåldern i landet fastställas till 55 år för kvinnor och 60 år för män. Detta trots att medellivslängden i Malawi enbart är 50 år, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

-Att låta folk vänta på pensionen tills de är 60 år är bedrägeri, säger Luther Mambala, ordförande för den fackliga centralorganisationen Malawi Congress of Trade Unions, MCTU.

Mambala säger att om lagförlaget går igenom så skulle det innebära att de flesta människor i landet aldrig hinner gå i pension.

Detta är första gången i historien som Malawi planerar att fastställa en officiell pensionsålder. Hittills har företagen slutit egna avtal med sina anställda och gjort utbetalningar till pensionsfonder som de anställda haft tillgång till vid behov.

Enligt lagförslaget skulle pensionssystemet formaliseras och bli obligatoriskt, vilket bland annat skulle innebära att de anställda inte längre skulle kunna komma åt pengarna förrän de nått den angivna pensionsåldern. Arbetstagare skulle endast kunna gå i pension tidigare med hänvisning till medicinska skäl eller i samband med att man lämnar landet permanent.

Luther Mambala menar att lagförslaget har utformats efter en modell från rika länder där medellivslängden är hög och han menar att man inte har tagit någon hänsyn till förhållandena i Malawi. Enligt Mambala borde pensionsåldern vara 40 år för kvinnor och 45 år för män.

Förbundet bedriver nu informationskampanjer kring lagförslaget och uppmanar arbetstagare att kräva att regeringen ser över förslaget. MCTU har också hotat med strejker om inte arbetstagarnas intressen tillvaratas.

Samtidigt har många anställda sagt upp sig från sina arbeten för att kunna ta ut sin andel av sitt fondsparande eftersom de befarar att de inte kommer se röken av pengarna om lagförslaget antas.

Patrick Lunda, en 30-årig journalist som arbetar inom mediebolaget Blantyre Newspapers Limited, är en av dem som valt att lämna sin anställning på grund av det nya lagförslaget.

-Innan lagförslaget lades fram hade jag ingen tanke på att säga upp mig. Men med tanke på min ålder kände jag att det inte fanns någon anledning till varför jag skulle vänta i ytterligare 30 år för att få ut min pension.

Patrick Lunda hänvisar till den låga medellivslängden i landet och befarar att han annaers skulle hinna dö innan han når den nu föreslagna pensionsåldern.

45-åriga Mercy Muyaya arbetade tidigare som sekreterare på en textilfabrik och sa också upp sig för att få del av pensionen som hon sparat ihop under de 20 åren som hon arbetat vid fabriken.

-Jag kommer att använda min pension för att starta ett eget företag. Pengarna har sparats för ett syfte och det vore inte bra att få pensionen utbetalad när jag blivit gammal och svag. Jag är helt emot att införa någon åldersgräns.

Det nya lagförslaget har också redan påverkat möjligheterna att ansöka om lån. Innan förslaget presenterades kunde låntagare använda pensionen som en säkerhet vid lån. Men efter att regeringen lagt fram sitt nya lagförslag har bankerna ändrat sina regler.

Billy Banda från människorättsorganisationen Malawi Watch säger att arbetstagare nekas sina rättigheter i och med det nya lagförslaget.

-Hur många av oss kommer att nå en ålder av 60 år? Syftet ska vara att du kan få del av förmånerna när du lever och har hälsan så att du kan använda pengarna. Det här lagförslaget går stick i stäv med pensionens syfte.

Malawis politiska elit fortsätter dock att hävda att det nya förslaget kommer att gynna arbetstagarna. Arbetsmarknadsminister Yunus Mussa menar att förslaget syftar till att ge en trygghet för arbetstagarna efter pensionering. Han säger dock att regeringen är beredd att diskutera de frågor som MCTU lyft.

Billy Banda tror att det enda som skulle kunna förändra situationen är om landets president Bingu wa Mutharika ingriper.

Det nya lagförslaget kommer att läggas fram inför landets parlament i november.

Lameck Masina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *