Tragedi lyfter frågan om skolaga i Indien

New Delhi, 101006 (IPS) – Rektorn och flera lärare vid en indisk elitskola greps i måndags, anklagade för att ha misshandlat en elev som senare tog sitt liv. Nu hoppas de som bekämpar skolagan att det tragiska fallet ska leda till att landets lärare inser att det är dags att sluta med den utbredda fysiska bestraffningen av eleverna.

Rektorn Sunirmal Chakravarti samt tre lärare vid den högt ansedda skolan La Martiniere i Kolkata (tidigare Calcutta) greps i måndags, sju månader efter att en 13-årig elev vid skolan tagit sitt liv.

Rektor Chakravarti har offentligt försvarat att han innan självmordet slagit eleven med rotting, vilket är en mycket vanlig bestraffningsmetod vid många av de offentliga indiska skolor som uppfördes under den brittiska kolonialtiden. Det faktum att rektorn offentligt trotsat de lagar som syftar till att skydda barn från fysiskt våld kan mycket väl vara orsaken till att han nu har gripits.

Skolan La Martiniere grundades 1836 och har haft flera kända elever, och skolans ledning ställde sig efter händelsen bakom sin rektor.

Men det statliga organet Nationella kommissionen till skydd av barns rättigheter, NCPCR, krävde efter en utredning att rektorn skulle avskedas, vilket betraktas som ett bevis för att myndigheterna nu är fast beslutna att agera mot skolagan.

-Vi kan inte kommentera det rättsliga fallet mot Chakravarti, men vi hoppas att det sänder en signal om att fysiska bestraffningar inte tolereras, säger Kiran Bhatti vid NCPCR till IPS.

Kiran Bhatti påpekar att det enligt en lag som började gälla i april i år klart och tydligt framgår att skolbarn inte får utsättas för våld.

-Men trots det översvämmas vi av anmälningar från föräldrar vars barn har utsatts för slag och övergrepp, säger hon.

Bhatti understryker att kommissionens arbete till stora delar handlar om att förändra den allmänna attityden till barnmisshandel. Många anser fortfarande att våld är en naturlig del av barnuppfostran.

-Det är dags att skolledningar och lärare tar till sig de lagar som skyddar barns rättigheter, och ser till att dessa följs. Våld mot barn kan aldrig rättfärdigas.

Rapporterna om barn som fått utstå grov misshandel och andra övergrepp av sina lärare i skolan är dock fortfarande ett återkommande inslag i de indiska tidningarna. Nyligen rapporterades det exempelvis om hur en tolvårig pojke i delstaten Västbengalen förlorat sin talförmåga efter att hans lärare slagit honom med en rotting i huvudet.

Och för bara någon vecka sedan framkom det att en dalitflicka i delstaten Uttar Pradesh tagit sitt liv efter att hennes lärare hade tvingat henne att skura skoltoaletten.

Flera andra skolbarn har också avlidit efter att ha bestraffats av despotiska lärare. I april förra året föll en elvaårig flicka död till marken efter att hennes lärare hade tvingat henne att stå länge i solen utan att få något att dricka.

Studier har visat att skolaga är ett mycket utbrett problem i indiska skolor. En statlig rapport från 2007 visade att 65 procent av landets skolbarn hade utsatts för slag från sina lärare.

En annan rapport, som gjordes året innan av den ickestatliga organisationen Saath Charitable Trust, visade att de flesta lärare och föräldrar inte anser att det är något fel med fysiska bestraffningar. Enligt studien är det mycket vanligt att en rotting ligger fullt synlig i klassrummen.

-Ett barn kan utsättas för en serie av slag efter att ha begått ett enda fel. Först av klassens lärare, sedan av rektorn, och till sist av föräldrarna, berättar Chinmay Desai, som arbetade med studien.

Keren Nazareth vid Saath Charitable Trust säger till IPS att den mest effektiva metoden för att bekämpa barnagan tycks vara att göra barnen själva medvetna om vilka rättigheter de har.

-Kampen för att få ett slut på de fysiska bestraffningarna kommer att bli lång, men vi kan räkna med att offren kommer att fortsätta att ställa krav på förändringar, säger hon.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *