Ekologiska varor på frammarsch i Indien

Hyderabad, 100916 (IPS) – I takt med att allt fler indiska konsumenter efterfrågar ekologiska matvaror har fler bönder gått över till odlingsmetoder som inte bara leder till bättre mat – utan även till en bättre hälsa för dem själva.

När Veera Narayana förbereder sin odling av vattenmeloner så börjar han med att plöja den röda jorden ordentligt och sedan elda i jordfårorna. Han berättar att plöjningen tvingar upp skadedjurens larver till ytan, där de sedan oskadliggörs av solstrålarna, medan askan efter eldarna fungerar som bekämpningsmedel.

Förutom detta tillverkar Narayana även ett eget bekämpningsmedel bestående av bland annat grön chili och vitlökspasta.

-Det hade tveklöst varit enklare att öppna en burk med kemiska bekämpningsmedel och spreja med det, sedan hade det varit färdigt, erkänner han.

Men eftersom Narayana beslutat sig för att satsa på ekologisk odling har han trots allt med glädje ägnat sig åt alla timmars extra arbete det inneburit. Fördelen är att hans skördar numera är giftfria, och att han själv inte längre behöver befatta sig med alla de farliga ämnen som ingår i de industriella bekämpningsmedlen – och som förorsakat utslag och andningsproblem för många bönder. Dessutom har förtjänsterna ökat betydligt, eftersom han kan få bättre betalt för sina ekologiska vattenmeloner.

Det kan tyckas som ett självklart val att en odlare som Narayana satsar ekologiskt. De gröna bekämpningsmedlen dödar dessutom inte maskar och andra insekter som inverkar positivt på odlingarna.

Men det är inte alltid så lätt att bryta gamla vanor, och för indiska matproducenter har det även handlat om att invänta en efterfrågan på ekologiska produkter.

Enligt Aparna Kumar, som driver en ekologisk matbutik i Bangalore, är den väntan nu över. Hon och hennes syster började med sin verksamhet för fem år sedan, men tvingades då skänka bort en hel del av de osålda varorna. Men på senare tid har efterfrågan plötsligt skjutit i höjden.

-Bara under de senaste sex månaderna har vi upplevt en 13-faldig ökning av vår omsättning, berättar hon.

Men även om handeln med ekologiska varor snabbt har ökat i Indien så anses den ännu ligga i sin linda.

Det finns visserligen odlare som Narayana som har insett att ekologiska odlingar kan vara framtiden, och som därför redan har genomfört en satsning på egen hand. Andra jordbrukare har istället gått med i ekologiska kooperativ, som Dharani Farming and Marketing Mutually Aided Cooperative Society Ltd.

Dharani är en av leverantörerna till Kumars butik, och är samtidigt ett av landets största jordbrukskooperativ. Med stöd av den stora lokala ickestatliga organisationen Timbaktu Collective producerar man ekologisk hirs, baljfrukter och raps.

Kooperativet driver ekologiska odlingar på över 1 200 hektar i den sydindiska delstaten Andhra Pradesh, som sköts om av 860 småbönder som både står bakom och styr verksamheten.

Odlingarna ligger i ett av de områden i landet som är allra värst utsatt för torkor, men bönderna är fast beslutna att lyckas bedriva ett ekologiskt hållbart jordbruk i denna region där överanvändandet av kemiska produkter har lett till utarmade jordar och utfattiga bönder.

Och enligt Dharanis ordförande B. C. Bommali så pekar kooperativets försäljningssiffror bara åt ett håll – rakt uppåt.

Över 300 småbönder köar för att bli medlemmar i kooperativet, vilket ger dem en möjlighet att minska övergångskostnaderna i samband med att de övergår till ett ekologiskt jordbruk.

Brahmeshwar Rao vid Dharani påpekar bland annat att det är dyrt och omständigt för småbönder att få sina varor klassade som ekologiska, vilket är ett krav från konsumenterna. Som medlem i Dharani används i stället en klassificering som under de tre första åren innebär att böndernas produkter märks med beteckningen “ekologisk övergångsvara”, innan man från det fjärde året får kalla produkterna för helt ekologiska.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Manipadma Jena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *