Allt svårare vattenbrist i Zimbabwes inland

Mberengwa, Zimbabwe, 100917 (IPS) – Rektorn Njabulo Mpofu har upplevt många och långa torra perioder även tidigare. Men den vattenbrist som nu har drabbat hans skola i centrala Zimbabwe är värre än vanligt.

Enligt experterna har grundvattennivåerna börjat sjunka allt djupare ner i marken i denna del av landet, och detta utgör ett hot mot både befolkningen och deras boskap.

Detta är den plats där man under förödande torkor tidigare sett skelettliknande djur ströva runt på den brända marken i jakt på vatten, medan delar av befolkningen gett sig av in mot städerna.

Den fortsatta bristen på vatten har enligt Njabulo Mpofu tvingat skolbarnen att överge lektionerna för att ägna allt mer tid åt att leta efter vatten. Det gäller även den övriga befolkningen som tvingas gå allt längre från sina hem för att få tag på den livsnödvändiga råvaran.

Mberengwa är bara en av många platser på Zimbabwes landsbygd som i allt högre grad drabbats av en minskad nederbörd, samtidigt som vattenförsörjningen även i landet i övrigt förblivit en mycket svår utmaning.

På landsbygden har befolkningen sedan länge varit beroende av grundvattnet, och borrhål efter vattenbrunnar är en vanlig syn. Men med tiden har det blivit allt svårare att få tag på vatten, bland annat på grund av en minskad nederbörd.

Miljontals människor i regionen är beroende av grundvattenresurserna, men enligt Samarbetsorganisationen för södra Afrika, SADC, så saknar befolkningen fortfarande kunskaper om hur denna dolda resurs ska kunna utnyttjas på bästa sätt.

Men forskaren Sobona Mtisi, som arbetar för brittiska Overseas Development Institute, menar att ett av problemen i centrala Zimbabwe också är att denna resurs inte är så lättillgänglig som många tidigare trott.

-Grundvatten kan bara utnyttjas på 25 procent av marken i Zimbabwe eftersom resterande 75 procent av markytan består av hård sten, säger han.

Mtisi menar att det istället behövs långsiktiga satsningar för att lösa de vattenproblem som råder vid Mpofus skola och på så många andra platser i denna region.

Istället kan nu situationen vara på väg att förvärras, eftersom landets meteorologer nyligen varnade för ett nytt år av torka.

Det torra vädret utgör även ett hot mot de stora städerna. Myndigheterna i Bulawayo meddelade nyligen att nivåerna i stadens vattendammar var oroväckande låga på grund av bristande nederbörd. Detta trots att samma myndigheter tidigare meddelat att man hade ett vattenlager som skulle kunna täcka behoven i tre år framåt.

Byborna i Mberengwa säger att de har vädjat om att få en egen damm att förvara regnvatten i.

– Våra vattenproblem har funnits lika länge som bergen, men vi lyckas trots allt överleva. Men det är plågsamt för oss när det regnar men allt bara flyter bort, då vi istället hade kunnat samla upp vattnet i en damm, säger bybon Titus Mguni.

Dammar kostar dock pengar och i ett land där mängder av utvecklingsprojekt har gått i stå på grund av bristen på resurser så talar inget för att man ska kunna utnyttja grundvattenreserverna bättre de närmaste åren.

-De fattigas rätt till vatten borde skrivas in i landets grundlag, för att försäkra att staten prioriterar vattendistributionen till de fattiga, säger forskaren Sobona Mtisi.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *