Utbildning stärker unga i Calcuttas prostitutionskvarter

Calcutta, 100218 (IPS) – Barn till sexarbetare riskerar stigmatisering och diskriminering. Men i den östindiska staden Calcutta erbjuder organisationen Durbar många unga en tillflykt.

7-åriga Ajmiri Khatun är en av dem som brukar slå sig ner på golvet i Berabhenges utbildningscenter, för att göra sina läxor. Hon går till centret varje dag efter skolan och inväntar sin mamma som är sexarbetare.

Ajmiri går i en engelsk privatskola i Sealdah, de myllrande affärskvarteren, i Calcutta i östra Indien. Det är tack vare centret Berabhenge (som översätts “att bryta stigmatisering”) som hon har fått en plats på skolan, som är en av de bäst ansedda i Calcutta. Hennes dröm är att kunna arbeta som läkare en dag.

Tanjila Khatun, som är 15 år, säger att centret har blivit som ett andra hem för henne. Hon förklarar att hon slipper den diskriminering hon möter överallt annars i samhället. Många barn till sexarbetare utsätts för våld, både i hemmet och på gatan – och det är inte ovanligt att de misshandlas av polisen.

Centret är öppet från klockan 16 till klockan 22 på kvällarna och erbjuder barnen undervisning i broderi och musik bland annat. Utbildningscentret drivs av sexarbetarorganisationen Durbar i Västbengalen och stöttas av olika lokala och internationella biståndsgivare. Organisationen startade 1995 som ett led i ett folkhälsoprojekt för att hejda spridningen av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Pujo Roy, en av lärarna, har själv växt upp med en mamma som prostituerat sig. Efter att hon avslutat sina studier och gift sig beslutade hon sig för att ägna sitt liv åt att undervisa barn vid centret.

Idag får över 900 barn till sexarbetare undervisning på Berabhenges utbildningscenter på olika håll i Västbengalen, cirka 700 av dem går även i vanlig skola.

Indisk lag förbjuder inte uttryckligen prostitution men bordellverksamhet och uthyrning av rum till sexarbetare är olagligt.

Enligt Indiens departement för frågor som rör kvinnor och barn finns det tre miljoner prostituerade i landet, 40 procent av dessa är barn som är 17 år eller yngre.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Manipadma Jena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *