Bangladesh: Polisen anklagas för hundratals mord årligen

Dhaka, 100205 (IPS) – Polisen i Bangladesh genomförde minst 141 utomrättsliga avrättningar mellan januari och november förra året. Det hävdar den lokala människorättsorganisationen Odhikar.

Trots att regeringen har lovat att sätta stopp för avrättningarna så har ingenting skett och förövarna går fria.

Sultana Kamal är ordförande för Ain o Salish Kendra, en av landets mest framstående människorättsorganisationer. Hon påpekar att premiärminister Sheikh Hasina Wajed efter valet i slutet av 2008 lovade att ta uti med de utomrättsliga avrättningarna.

-Men tyvärr har vi inte sett några tecken på detta. Regeringen skulle enkelt kunna få stopp på det om bara viljan fanns där, säger Kamal.

I polisrapporterna beskrivs vanligtvis dödsfallen som ett resultat av att misstänkta brottslingar har gjort våldsamt motstånd eller gått till attack mot polisen i samband med gripanden.

Men enligt människorättsaktivister har också många människor dödats när de suttit gripna. I sina rapporter brukar dock polisen hävda att dessa personer dödats i samband med upplopp i häkten och fängelser.

Människorättsaktivister hävdar i stället att polisens utsagor bara är försök att mörklägga de utomrättsliga avrättningar som genomförs i landet.

Enligt människorättsorganisationen Odhikars ordförande Adilur Rahman Khan har man kunnat dokumentera sammanlagt 1 462 fall av utomrättsliga avrättningar sedan slutet av juni 2004, då man började samla in informationen.

Enligt samma organisation avrättades minst 141 på detta sätt mellan januari och november förra året. I 120 av fallen hävdar polisen att det rör sig om personer som dödats i samband med skottlossningar. Enligt Odhikar torterades 17 personer till döds i häkten medan ytterligare fyra sköts ihjäl i samband med upplopp.

Den engelskspråkiga dagstidningen New Age skrev i juni förra året om att minst 14 människor, helt utan kriminellt förflutet, hade dödats i så kallade skottlossningar sedan 2004. Tidningen påpekade samtidigt att inga förundersökningar inletts kring dödsfallen. Antalet utomrättsliga avrättningar sköt i höjden i samband med att den polisiära elitstyrkan RAB tillsattes 2004. Det är denna polisstyrka som anklagas för de flesta dödsskjutningarna.

Elitstyrkans chef Hasan Mahmud Khandaker gick nyligen ut offentligt och försvarade sin enhet och hävdade att gruppens medlemmar tvingas att försvara sig om de blir attackerade. Enligt Khandaker sköt elitstyrkan ihjäl 60 personer under förra året i samband med skottlossningar.

Odhikars ordförande Adilur Rahman Khan säger att polisen upplever en total straffrihet.

-Våra utredningar har till och med visat att människor har dödats av poliser eftersom de har vägrat att betala mutor.

I september förra året meddelade RAB att en efterlyst brottsling dödats i samband med en skottlossning i huvudstaden Dhaka. Senare framkom det dock att den som dödats var en helt annan person, en student vid namn Kaisar Mahmud Bappi. Men trots det ödesdigra misstaget genomfördes ingen oberoende utredning av fallet.

-RAB dödade min bror efter att ha misstagit honom för att vara en efterlyst brottsling. Men hur kan man döda en man utan att först kontrollera dennes identitet? Och är det överhuvudtaget rättfärdigt att straffa någon utan att först lägga fram bevis i en domstol?, frågar sig den dödade studentens syster, Shamsunnaher Alam. Bara ett par månader senare dödades två bröder i ett polishäkte. Bröderna anklagades för att ha varit lokala ledare för ett vänsterextremt parti och enligt polisens utsago dödades männen i samband med ?en skottutväxling?. Beskedet om brödernas död kom strax efter att deras familj hade uttryckt sin oro över att de skulle drabbas av just detta öde.

Efter att pressen rapporterat om fallet beordrade en domstol att RAB skulle lämna in en redogörelse av händelsen. Hittills har dock ingen sådan lämnats.

Nationella människorättskommissionen begärde i slutet av förra året att regeringen skulle tillsätta en oberoende utredning kring de misstänkta utomrättsliga avrättningarna, och i synnerhet granska de fall där personer dödats efter ?skottväxlingar?.

Även internationella organ har uttryckt sin oro över alla de dödsfall som enligt många bedömare egentligen är rena avrättningar. I november uttryckte en delegation från EU sin skepsis gentemot polisens metoder och underströk behovet av att rättvisa skipas. Den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt att landets regering omedelbart agerar för att se till att de som begår människorättsbrott straffas för sina handlingar. I samband med en konferens som nyligen hölls i Dhaka underströk Nozrul Islam, som är domare i landets Högsta domstol, att rättsväsendet inte kan acceptera att poliser tar lagen i egna händer och dödar människor.

-Det måste bli ett slut på de utomrättsliga avrättningarna, sade han.

Farid Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *