Indien: Kylan slår hårt mot hemlösa i Delhi

New Delhi, 100126 (IPS) – Den ovanligt stränga vintern i norra Indien har skördat närmare 250 liv bland de många hemlösa i den indiska huvudstaden. I förra veckan beordrade landets Högsta domstol de lokala myndigheterna i Delhi att agera för att rädda liv.

Tonårspojkarna Alok och Saddam är några av dem som tagit sin tillflykt till ett tält av tunt tyg som står uppställt mitt bland den hårda trafiken i närheten av Delhi Gate, som utgör ingången till Delhis gamla stadskärna.

-Vi värmer varandra, säger pojkarna som ligger nedstoppade under de slitna filtar som de fått av en välgörenhetsorganisation.

Tältet har rests av organisationen Aashray Adhikar Abhiyan, AAA, som kämpar för hemlösas rättigheter, och har plats för ett hundratal personer. Tack vare det beslut som HD tog i förra veckan kommer troligen tältet att få stå kvar här. Och det behövs verkligen denna ovanligt bistra vinter där temperaturen legat kring noll grader.

I onsdags i förra veckan beordrade HD Delhis delstatsregering att agera för att se till att de hemlösas situation förbättras. Detta efter att människorättsorganisationen People’s Union of Civil Liberties anmält de lokala myndigheterna.

-Erbjud människor plats i tomma byggnader om det saknas härbärgen. Det handlar bara om ett antal dagar tills förhållandena har förbättrats, uppmanade HD-domaren Dalveer Bhandari.

Domstolen grundar sitt beslut på de rapporter om många dödsfall som kommit på senare tid, och påpekade samtidigt att många undernärda människor drabbas än värre av kylan. Samtidigt pekade HD på att antalet natthärbärgen i staden har minskat från 46 förra året till endast 33 under denna vinter.

Ett av de tidigare härbärgena revs av Delhis myndigheter strax innan jul förra året. Orsaken var att staden just nu genomför en upprustningsprocess eftersom Delhi ska stå värd för Samväldesspelen, Commonwealth Games, i oktober i år. Men resultatet av rivningen blev att ytterligare hundratals hemlösa nu tvingas sova under bar himmel denna kalla vinter.

HD kallade in myndighetsföreträdare för att förklara hur något sådant kunde tillåtas ske.

-Har ni begrundat vilket lidande människor drabbats av på grund av denna rivning? Och skälet ni anger är att staden ska förskönas inför Samväldesspelen?, dundrade chefsdomaren A.P. Shah.

Direkt efter utfrågningen satte myndigheterna upp ett alternativt härbärge. Men innan dess hade runt 250 människor hunnit frysa ihjäl i staden.

På grund av situationen har bland andra elitskolan St. Michael’s öppnat sina lokaler för hemlösa nattetid. Detta kan mycket väl vara så nära Delhis elit någonsin kommer stadens hemlösa. Annars är det en vanlig syn att se lyxbilar svischa förbi i högsta fart bredvid trottoarer där det ligger långa rader av hemlösa täckta av håliga filtar eller tidningspapper.

För många av de hemlösa är det just förhoppningar kring Samväldesspelen som lockat dem till Delhi.

-Jag fick höra att det fanns behov av byggjobbare i Delhi, men levnadsförhållandena här är fruktansvärda, säger Choki Lama som kom till hit från sin hemstad i östra Indien för några månader sedan.

Han är en av dem som denna natt fått plats i tältet vid Delhi Gate.

-Jag är tacksam för tältet, men säkerheten här är obefintlig och jag tvingas sova med mina skor som huvudkudde för att de inte ska bli stulna.

Den välkände aktivisten Dunu Roy påpekar att över motsvarande elva miljarder kronor har plöjts ned i olika satsningar inför Samväldesspelen.

-Det mesta går till infrastruktur och nya byggnader, men man har inte planerat något alls för de arbetare som ska utföra själva arbetet.

Enligt Roy har en statlig utredning kommit fram till att det finns behov av 150 natthärbärgen i Delhi.

-Men den verkliga frågan är varför det överhuvudtaget ska finnas hemlösa samtidigt som många miljontals dollar går till all denna infrastruktur.

Paramjeet Kaur arbetar för AAA, den organisation som rest tältet vid Delhi Gate, och hon menar att det inte råder någon tvekan om att de lokala myndigheterna har frånsagt sig sitt ansvar för situationen.

-Vi bedömer att det finns närmare 150 000 invånare i huvudstaden som saknar bostad och som inte har tillgång till vatten och sanitära anläggningar, men det står klart att myndigheterna inte är beredda att kännas vid detta.

Enligt Kaur har de lokala myndigheterna inte delat ut de särskilda “fattigdomskort” som krävs för att stadens hemlösa ska tilldelas livsmedel och andra förnödenheter, trots ett beslut från Högsta domstolen som togs för tre år sedan. En statlig utredning har dessutom slagit fast att det finns 15 000 hemlösa familjer i staden som har rätt till denna typ av kort.

-Den lokala regeringen betraktar de hemlösa som en börda snarare än som en grupp människor som genom sina insatser som sopsamlare, rickshawförare och byggarbetare utför värdefulla tjänster, säger Kaur.

Enligt Sanjay Kumar, som också arbetar för AAA, kan dock den senaste ordern från HD bli betydelsefull.

-Nu har åtminstone myndigheterna lämnat en försäkran i domstol om att man ska prioritera att skapa härbärgen, dela ut filtar och vatten, och ordna toaletter till alla hemlösa.

Men Sanjay Kumar påpekar samtidigt att myndigheterna tidigare har brutit många av sina löften.

-Vi kommer noggrant att granska hur de lever upp till denna försäkran.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *