Indiska bönder och Coca-Cola i strid om vattenresurser

New Delhi, 091005 (IPS) – Indien upplever just nu den värsta torkan på fyra årtionden. Situationen har fördjupat den konflikt om vattenresurser som utspelar sig mellan en Coca-Cola-fabrik och aktivister i de västra delarna av Rajasthan.

Bönder och aktivister i regionen Kala Dera har länge stridit för att den lokala Coca-Cola-fabriken ska stänga, och de menar att om de inte lyckas få igenom sina krav nu så kommer man att aldrig att få sin vilja igenom.

Kala Dera ligger i den torra delstaten Rajasthan, där den väldiga Tharöknen breder ut sig.

-De som driver fabriken är oerhört inflytelserika och har stöd från både det styrande Kongresspartiet och det största oppositionspartiet BJP, säger bondeaktivisten Rameshwar Prasad Kudi.

– Men vi har folket på vår sida och kommer att fortsätta kampen för att få fabriken stängd.

Kudi är medlem i den lokala organisationen Kala Dera Sangharsh Samiti som strider för att få fabriken stängd. Aktivisterna menar att det var tillräckligt illa att flera olika regler bröts i samband med att fabriken fick byggas i regionen, där vattenbristen är stor, men Kudi menar att det är “fullständigt obscent” att driften får fortsätta som vanligt just nu när torkan är så svår.

Enligt indiska meteorologer kan torkan som nu drabbat landet – och som orsakats av en ovanligt svag monsun – vara den värsta sedan 1972. Nivåerna i landets stora vattenreservoarer är mycket låga, vilket utgör ett stort hot mot den kommande jordbrukssäsongen.

Enligt Kudi är grundvattennivåerna så låga i Kala Dera att han och övriga bönder inte kan förlita sig på dessa för den kommande vinterodlingen. Och Kudi menar att en av orsakerna till vattenbristen i området att Coca-Cola-fabriken dränerat grundvattnet. Men de anklagelserna tillbakavisar läskedrycksjätten.

– Vi använder mindre än en procent av det tillgängliga vattnet i Kala Dera, och vi arbetar hela tiden med att försöka minska och återanvända det vatten som utnyttjas i fabriken, säger Kamlesh Sharma vid Coca-Colas kommunikationsavdelning. Sharma hävdar att företaget genomfört satsningar för att fylla på grundvattennivåerna i närheten av alla 56 läskfabriker som finns i olika delar av Indien. Enligt Sharma har man i Kala Dera påbörjat en satsning som kan leda till att fabriken fyller på grundvattennivåerna med 15 gånger mer vatten än företaget förbrukar.

Sharma menar att det är djupt orättvist att anklaga Coca-Cola för vattenbristen i regionen eftersom det är jordbruket som konsumerar klart mest av vattenresurserna. Han påpekar samtidigt att företaget har bidragit till bevattningsprojekt för att hjälpa de lokala bönderna att effektivisera sin vattenanvändning.

Bondeaktivisterna är dock av en annan uppfattning. Mahesh Yogi, som deltar i kampanjen mot fabriken, säger att de som fått hjälp med Coca-Colas bevattningsprojekt utgörs av en grupp välbeställda människor som ställt sig bakom fabriken.

Böndernas protester mot fabriken fick även stöd i en rapport som förra året gjordes av det välkända indiska miljöforskningsinstitutet Teri. Enligt rapporten utgör Coca-Colas anläggning i Kala Dera en bidragande faktor till den allt större bristen på vatten i regionen. I rapporten rekommenderade Teri att läskedrycksjätten antingen flyttade fabriken till ett annat område, där tillgången på vatten är bättre, eller att företaget började transportera in vatten till fabriken istället för att utnyttja de lokala resurserna.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *