Vilda djur hotas av Kashmirkonflikten

Srinagar, 090210 (IPS) – Striderna i Kashmir påverkar inte bara människorna i regionen – även djurlivet är hotat. Flera utrotningshotade arter trängs undan av paramilitär och armé i området.

– De senaste tre åren har 49 människor och 404 djur dött när vilda djur attackerat människor eller boskap, säger Asghar Inayati som är viltvårdare, till IPS.

Många djur skadas eller dödas i sådana situationer. Men under perioden har även 200 vilda djur räddats när viltvårdare kunnat ingripa.

A. K. Srivastava, som har ansvar för viltskyddet i Kashmir-regionen, menar att den lagliga och den olagliga skogsavverkningen i området tränger undan djuren.

Sedan upproret i Kashmir 1989, där den muslimska befolkningen i regionen protesterade mot Indiens styre, har armén även ökat sin närvaro i skogsområden längs gränsen mellan Indien och Pakistan. Enligt inofficiell statistik utgör armén och paramilitär uppåt en miljon människor.

– Det finns över 670 militärläger i Kashmir som upptar över 90 000 tunnland, säger människorättsaktivisten Gautam Navlakha.

Styrkornas utbredning stör djurens naturliga miljö. Kashmirområdet har flera ovanliga arter som riskerar utrotningshotning, som den röda kronhjorten eller snöleoparden. Den asiatiska svartbjörnen, rhesusapan och languren, som tillhör släktet bladapor, är också hotade.

Straffet för att döda den utrotningshotade asiatiska svartbjörnen är fängelse på 2-6 år. Snöleoparden attackerar sällan människor men dras till boskapshjordar och tar sig in till i gårdsbyggnader genom trasiga dörrar eller fönster – vilket ofta slutar med att de skjuts ihjäl.

Myndigheten för viltvård har satt upp en rad riktlinjer och uppmanat medborgarna att värna om de vilda djuren.

– Vi kan inte förhindra att vilda djur och människor drabbar samman, men vi strävar efter att förhindra att det händer, säger Asghar Inayati.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *