Före detta Farc-gisslan avslöjar massmord

Bogotá, 090209 (IPS) – En delstatspolitiker som nyligen släpptes av Farc vittnar om att hans kollegor dödats av gerillan. De hölls fångna tillsammans med honom men sköts ihjäl i juni 2007.

Politikern Sigifredo López, som släpptes av Farc-gerillan i Colombia i förra veckan höll nyligen en presskonferens i Cali, huvudstad i den colombianska provinsen Valle del Cauca.

Han tillhörde en grupp på tolv medlemmar i delstatsparlamentet i regionen Valle de Cauca som för sju år sedan kidnappades inne i parlamentsbyggnaden av en kommandogrupp från Farc som klätt ut sig till armésoldater.

– Jag är övertygad om att de andra mördades av Farc, säger han.

Enligt honom dödades de av Farc:s 29:e front som finns i djungelområden i sydvästra Colombia. Han var själv i närheten när det inträffade. Han hörde ljudet av maskingevär och stridsvrål.

– Jag hörde att befälhavaren skrek “låt dem inte komma undan”.

Själv kedjades han fast i ett träd femtio meter från de andra. Han såg aldrig när de sköts ihjäl, men när han fördes förbi platsen där de tidigare befunnit sig fanns ingen kvar där.

Tio dagar senare var det uppenbart vad som hänt. En radiosändning rapporterade om händelsen. Efter massakern vägrade han tala med gerillan.

– Jag kände hat och avsky. Jag stod inte ut med att se dem.

Han menar att det är viktigt att massdemonstrationerna mot kidnappningarna fortsätter för att väcka uppmärksamhet kring fallen. Han vill också se förhandlingar mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan för att nå möjliga överenskommelser och ett slut på kriget.

Sigifredo López är den sjätte personen som frigivits av Farc de senaste veckorna. Den grupp fångar som Farc karakteriserar som utbytbara har nu reducerats till ett 20-tal personer, inte längre några politiker, utan enbart poliser och militärer.

Ett syfte är att kunna använda dem som utbyte – för att den colombianska regeringen ska släppa ett hundratal Farc-soldater som sitter i fängelse.

Constanza Vieira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *