Bangladesh: Sanningskommission ska få fart på ekonomin

Dhaka, 080506 (IPS) – Bangladeshs övergångsregering vill tillsätta en kommission som snabbt ska kunna fria de viktiga företagsledare som tidigare har anklagats för korruption. Syftet är att få fart på landets ekonomi.

För drygt ett år sedan genomförde övergångsregeringen en omfattande kampanj mot korruptionen, som resulterade i att närmare 200 kända företagsledare och politiker greps. Men nu planeras för en “sanningskommission” som ska benåda flera av de anklagade, berättar Anisul Huq, jurist och en av dem som skrivit förslaget. – Regeringen kommer att tillsätta kommissionen så snabbt som möjligt för att få fart på ekonomin igen, som varit på nedgång efter myndigheternas tillslag, säger Huq, som arbetar vid Högsta domstolen. Den oberoende Kommissionen mot korruption, ACC, anser dock att kampanjen mot mygel riskerar att förlora i kraft om förslaget blir verklighet. ACC:s styrelseordförande, den tidigare arméchefen Hasan Mashhud Chowdhury, har sagt att det är viktigt att ingen ges särskilda förmåner.

Enligt antikorruptionsorganet Transparency International är Bangladesh ett av världens mest korruptionsdrabbade länder, och problemen anses så omfattande att de fått en starkt negativ inverkan på landets BNP.

Syftet med den föreslagna kommissionen är att göra det möjligt för flera affärsmän att återgå till sina arbeten, och förhoppningen är att detta ska stimulera ekonomin och dämpa prishöjningarna. – Tanken är att ge amnesti till den viktigaste företagsledarna. Deras frånvaro har lett till att företagen kollapsat och hela ekonomin har dragits med, säger Huq. Ägarna till närmare 30 av landets viktigaste företag sitter antingen gripna anklagade för korruptionsbrott, eller håller sig gömda. Närmare 300 000 arbeten ska enligt vissa bedömare vara i fara. De flesta av dessa företag har på senare tid dragit ner på sin produktion, och vissa företag har redan avskedat tusentals anställda.

Bangladesh handelskammare menar att kampanjen mot korruption har skapat ett “rädslans klimat” i landet, vilket slagit hårt mot ekonomin. Detta är första gången som landets övergångsregering – som stöds av landets mäktiga armé – har erkänt att kampanjen mot korruptionen som inleddes i februari 2007 har haft en negativ inverkan på ekonomin. Kampanjen inleddes efter att övergångsregeringen övertagit makten i landet i samband med att undantagstillstånd hade utropats och ett planerat val ställts in på grund av omfattande oroligheter.

Sedan dess har fler än ett dussin före detta politiker i snabbrättegångar dömts till långa fängelsestraff för korruptionsbrott.

Farid Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *