Svagt intresse för internationell handelsmässa i Zimbabwe

Bulawayo, 080430 (IPS) – Zimbabwes internationella handelsmässa har arrangerats årligen i nästan 50 år. Det internationella deltagandet på årets upplaga av mässan som avslutades förra helgen var dock lågt.

Under den period då Zimbabwe sågs som Afrikas kornbod deltog dussintals internationella utställare och mässan fungerade som en mötesplats och ett forum för allt från gruvbransch till turistindustri.

Men de senaste åren har antalet deltagare minska på grund av den politiska och ekonomiska krisen i landet. I år lockades bara sju internationella deltagare till mässan, som hade temat ''Made in Zimbabwe for Africa and the World''. En del länder som hade planerat att delta drog sig ur i sista stund. Trots detta har landets handelsminister Obert Mpofu kallat mässan en succé.

Den politiska situationen i Zimbabwe är oklar och spänd efter valet den 29 mars. Valkommissionen har inte meddelat vem som vann presidentvalet men har sagt att en granskning av det icke tillkännagivna resultatet ska inledas den första maj.

Oppositionspartiet MDC hävdar att deras kandidat Morgan Tsvangirai har fått över hälften av rösterna i presidentvalet och att en andra valomgång inte är nödvändig.

Landets 84-årige president Robert Mugabe anklagas av Internationella valutafonden och Världsbanken för att ha förorsakat att landets ekonomi nu är i sämre skick än länder som befinner sig i krig.

Enligt Världsbankens rapport “Doing Business Report 2008” är det svårare att göra affärer i Zimbabwe än i det krigsdrabbade Irak.

För andra året i rad öppnade Mugabe själv mässan i Bulawayo. Senaste gången en utländsk statschef inledningstalade var 2006, då Tanzanias president Jikaya Kikwete öppnade mötet. Enligt spekulationer ska ingen utländsk statschef ha velat öppna mötet de senaste åren.

Ingen utställare från EU eller USA fanns med på mässan varken förra året eller i år.

Mässarrangörerna har därför försökt lägga fokus på medlemmarna i det afrikanska frihandelsområdet Comesa. Men även detta misslyckades i år då de enda betydelsefulla medlemmar som kom var Kenya och Malawi.

– Årets mässa var svår att sälja in, enligt Tapiwa Gundani, som undervisar i ekonomi vid National University of Science i Bulawayo.

– Volymen på de affärer som Zimbabwe kan väntas dra till sig från Comesa kommer aldrig att mäta sig med vad landet brukade få ut av EU och USA, säger han.

– Zimbabwe behöver stora politiska förändringar. Många tror att ett maktskifte är den enda vägen för att locka till sig stora investeringar.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *