Urfolksjournalistik på jakt efter egen identitet

Alta, Norge, 071009 (IPS) – Bara veckor efter att det norska sametingets president Aili Keskitalo avgick från sin post skällde hon ut de samiska journalister som deltog vid en internationell mediakonferens för representanter för världens ursprungsbefolkningar. – Ni är bara ute efter smaskiga detaljer, sa Keskitalo.

Då Aili Keskitalo talade inför de cirka 40 journalister från världens ursprungsfolk som samlats på mediakonferensen sa hon att samiska journalister hade kränkt hennes personliga integritet under den tid då hon var sametingets president.

– Min erfarenhet är att samisk media bara vill publicera de smaskigaste och mest dramatiska detaljerna. Det får mig att undra – är det här samisk journalistik, eller en dålig kopia på mainstream-journalistiken? sa Keskitalo, som avgick två år in på sin fyra år långa mandatperiod till följd av konflikter i sametingets styrelse. En del av journalisterna erkände att de ofta våndas över om de ska publicera vissa nyheter eller lägga dem på hyllan för deras samhälles skull.

– Man har ju ett intresse av sitt eget folks framtid… och den information man har exklusiv tillgång till som medlem i detta samhälle får man väga, för och emot – publicera eller inte? sa Ronnie Washines från Yakama Nation Multimedia Services i Washington, USA.

Washines tillade att många ledare för ursprungsbefolkningar har gjort sig kända för att försöka begränsa den egna journalistkårens frihet, men att de i dag “börjar förstå att hemlighetsmakeri inte gynnar stammen”.

Samerna, Europas enda ursprungsfolk, är Sveriges, Norges, Finlands och Rysslands “infödingar”. Ungefär hälften av den samiska befolkningen – totalt 80 000 – lever i Norge och är mest kända som renskötare.

Konferensen “Samma röst, men annorlunda” organiserades av samiska mediaorganisationer på samiskt territorium i Alta i Nordnorge, och avslutades på söndagen. Journalister från de nordiska länderna, EU, Nordamerika, Asien, Afrika, Australien och Nya Zeeland deltog. Många deltagare delade erfarenheter av att arbeta med mycket begränsade resurser och tekniskt undermålig utrustning. Flera uttryckte glädje över den möjlighet som här gavs att få ta del av andra urfolks historier, och hoppades på mer regelbundna träffar.

Det norska sametinget bildades 1989, och är – liksom som sametingen i Sverige och Finland – i första hand en rådgivande instans till landets parlament. Det administrerar också en del av de pengar som det samiska affärslivet får av den norska staten.

Marty Logan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *