Nepal: Regeringen pressas från många håll

Katmandu, 070104 (IPS) – Samma aktivister som tidigare ledde kampen mot Nepals kungamakt protesterar nu mot den regering de hjälpte att komma till makten.

I måndags greps minst 70 demonstranter i samband med en demonstration utanför premiärministerns bostad. Myndigheterna meddelade på onsdagen att man kommer att fortsätta agera mot protester som hålls på otillåtna platser. Men Arjun Karki, ordförande för Nepals federation för icke-statliga organisationer, säger till IPS att aktionerna kommer att fortsätta fram tills att beslutet om tillsättandet av en övergångsregering som även inkluderar tidigare maoistrebeller genomförts. Detta skulle ha skett den 1 december enligt en överenskommelse som ingick i det fredsavtal som undertecknades av den styrande sjuparti-alliansen SPA och maoisterna i november. I april förra året övergav maoisterna efter tio år sin väpnade kamp och förenade sig med SPA i de protester som ledde fram till att den regering Kung Gyanendra utsett tvingades bort från makten. Istället återinrättades det parlament som upplöstes 2003. Enligt det senare fredsavtalet mellan maoisterna och SPA ska en övergångsregering styra landet fram till att val ska hållas i juni i år. Maoisterna ska samtidigt överlämna sina vapen, men den processen har försenats eftersom FN:s övervakare ännu inte finns på plats vid de läger där detta ska ske.

Premiärminister Girija Koirala hävdar att maoisterna inte kan ta plats i regeringen innan den processen kommit igång. Men Arjun Karki menar att detta är fel väg att gå. Han anser att freden i landet blir alltmer osäker ju längre maoisterna hålls utanför regeringen. – När maoisterna blivit delaktiga kommer alla problem, däribland frågan om vapnen, att också bli deras problem, säger Karki.

Eftersom att slutdatumet för bildandet av övergångsregeringen gick ut den 1 december har maoisterna på landsbygden börjat bryta mot fredsuppgörelsen. Man har bland annat förhindrat poliser från att återgå till posteringar som rebellerna tidigare intagit.

I måndags sa maoisternas språkrör Krishna Mahara att man inte kommer att tillåta att vissa av dessa posteringar öppnas igen förrän rebellernas representanter fått sina platser i regeringen. Regeringen utsätts nu för starka påtryckningar från många håll. Under onsdagen demonstrerade en grupp missnöjda arbetare, och dagen innan hölls en annan demonstration utanför parlamentet av människor som krävde läkarvård för personer som skadades i samband med protesterna mot kungen i april. Vid Tribhuvan-universitetet greps personal i veckan efter att de protesterat mot att regeringen inte utsett någon ny ledning för universitet. Universitetet har saknat såväl rektor som annan ledande personal sedan i april. Samtidigt kräver människorättsaktivister att regeringen agerar mot dem som begick övergrepp i samband med protesterna i april, däribland kungen och tidigare ministrar och säkerhetsansvariga. Över 20 människor dödades av landets säkerhetstrupper i samband med protesterna.

Marty Logan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *