FN: Utkast om urfolksrätt väger nästan lika tungt som deklaration

Katmandu, 061206 (IPS) – FN:s utkast till deklaration om ursprungsfolkens rättigheter kommer att ha betydelse trots att det har lagts på is av en FN-kommitté. Det förutspår ordföranden i FN:s permanenta forum för urfolksfrågor, Victoria Tauli-Corpuz.

– Oavsett om utkastet antas av generalförsamlingen eller inte så är det redan en deklaration för ursprungsfolken, och den antogs av FN:s människorättsråd, säger Victoria Tauli-Corpuz.

Hon menar att redan som utkast har deklarationen kommit till användning.

– Den la grunden till lagen om ursprungsfolkens rättigheter i Fillipinerna, och den har använts som ett ramverk för att ändra konstitutioner i Latinamerika, säger Tauli-Corpuz.

Utkastet debatterades av FN:s medlemsstater och representanter för ursprungsfolk i mer än ett årtionde innan den antogs av FN:s människorättsråd i juni i år. Deklarationsutkastet utgör vad många av världens ursprungsfolk anser vara en minimistandard för att deras rättigheter ska respekteras.

De 195 medlemsländerna i generalförsamlingens tredje kommitté röstade nyligen för att skjuta upp ett beslut om deklarationen till september 2007.

Beslutet var en besvikelse för många ursprungsfolk och människorättsorganisationer. Tauli-Corpuz säger att om utkastet hade röstats igenom så hade deklarationen kunnat utgöra en stabil grund för FN:s andra årtionde för ursprungsfolken, vilket inleddes i år. Men hon menar att dokumentet i sin nuvarande form ändå kommer att ha samma tyngd som hävdvunnen internationell rätt.

Marty Logan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *