USA: Sexualundervisning kritiseras för ovetenskaplighet

New York, 061128 (IPS) – Den amerikanska staten ger varje år 158 miljoner dollar i bidrag till verksamheter som är inriktade på att få ungdomar att avhålla sig från sex tills de är gifta. En rapport som släpps denna vecka visar nu att myndigheter brustit i kontrollen av programmens vetenskapliga tillförlitlighet.

Det är USA:s revisionsverk Government Accountability Office, GOA, som genomfört undersökningen. GOA skriver att “hälso- och sjukvårdsdepartementet och delstatsregeringarna har gjort begränsade ansträngningar för att säkerställa den vetenskapliga tillförlitligheten i material som används i utbildningsprogram som förespråkar avhållsamhet innan giftermål.” Tio delstater har granskats av GAO, som upptäckte att bara hälften kontrollerats. Bristerna finns exempelvis i informationen om preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar – vilka “inte ens lever upp till en vetenskaplig minimigräns”, enligt GOA – och i den otillfredsställande uppföljningen av programmens effektivitet.

Sexualundervisningen i USA har sedan president George W. Bushs makttillträde förändrats. Bush har konsekvent gett uttryck för uppfattningen att sexualundervisningen inte behöver innehålla annan information om hur man skyddar sig från graviditet och könssjukdomar, och påstått att fördelarna med sexuell avhållsamhet är vetenskapligt belagda. GAO-rapporten är den senaste i raden av undersökningar som tyder på att president Bushs administration systematiskt har manipulerat vetenskapen för att få den att stämma överens med administrationens ideologi. Det nationella cancerinstitutet har reviderat informationen på sin hemsida så att det framstår som att likvärdiga studier om huruvida abort kan öka risken att få bröstcancer har genomförts, och att resultaten är motstridiga. I själva verket råder dock vetenskaplig konsensus om att det inte finns någon koppling mellan abort och bröstcancer.

Kongressledamoten Henry Waxman från Kalifornien lade 2004 fram en rapport som anklagade administrationen för att manipulera vetenskapliga råd. I Waxmans rapport påvisades att administrationen tillsatt okvalificerade personer med kopplingar till industrin på poster som kvalificerade experter sökt men inte fått.

Administrationen menar att exemplen ska ses som enskilda företeelser, men många forskare är av en annan åsikt.

– Gång efter annan har vetenskapen fått stå tillbaka för ideologin på ett väldigt fult sätt. Det är inte överraskande att GAO funnit stora brister i avhållsamhetsprogrammen, säger Michael Stebbins, chef för biologiavdelningen av det amerikanska forskarförbundet, FAS. – Bevisligen är avhållsamhetsutbildningen ineffektiv, vilket till exempel påverkar vår möjlighet att bekämpa spridningen av hiv och aids. Vita Huset och många republikanska kongressledamöter blockerar ett beslutsfattande som grundar sig på vetenskap, säger han. Michael Stebbins menar dock att det finns goda chanser till förändring när demokraterna tar kontrollen över kongressen i januari. Bush-administrationen, som har siktet inställt på presidentvalet 2008, kan komma att bli tvungna att lyssna och byta taktik, tror han.

William Fisher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *