Brasilien: Lula – fortfarande "de fattigas fader"

Rio de Janeiro, 061031 (IPS) – Efter president Lula da Silvas jordskredsseger i söndagens presidentval lovade han att se till att få igenom de politiska reformer som krävs för att också under sin andra mandatperiod, som börjar den första januari, ha de fattiga längst upp på sin prioriteringslista.

Valresultatet visar att Luiz Inácio Lula da Silva har klarat sig igenom den skandal som utbröt den 15 september, då det uppdagades att medlemmar i hans arbetarparti PT ägnat sig åt att inhämta information från ljusskygga affärsmän i ett försök att smutskasta oppositionens kandidater, vilka PT-anhängarna anklagade för korruption.

I sitt första tal efter valet, i Sao Paolo sent på söndagen, sa Lula att han är villig att ha dialog med alla partier, också oppositionen. Efter valet “finns inga fiender; fienden är den sociala orättvisan”, sa han. Han påtalade också behovet av att de politiska partierna stärks. Presidentens stöd bland låginkomsttagarna i Brasilien är mycket stort. I nordost, landets fattigaste del, röstade 77 procent av befolkningen på honom. I tre av de fattigaste delstaterna var hans stöd så stort som 82 procent.

Lula har blivit “de fattigas fader” sedan han under förra mandatperioden drev igenom sociala reformer som kommit 11 miljoner av de fattigaste hushållen till del. Han har också höjt minimilönen, lagt stor vikt vid tillgången till mikrokreditlån och sänkt kostnaderna för baslivsmedel.

Dessa initiativ kommer utan tvivel att stärkas i och med Lulas seger. Kritikerna har kallat dem “biståndsaktiga”, men oberoende studier har visat att reformerna har börjat minska Brasiliens enorma sociala ojämlikhet.

Lula gick till val på att höja bruttonationalprodukten, BNP, till fem procent under nästa år. Detta anses vara nödvändigt för att den nationella inkomsten ska kunna fördelas och komma de marginaliserade till del, men kommer att bli en svår utmaning att uppnå.

Flera av ministrarna som suttit i Lulas regering, inklusive finansminister Guido Mántega, har sagt att en högt prioriteterad fråga nu är att få BNP-tillväxten att öka. Förra året låg tillväxten på 2,3 procent och den kommer sannolikt inte att bli mycket högre i år, vilket kritiserats hårt av oppositionen som pekar på att länder som Argentina och Kina är uppe i en åtta- till tioprocentig tillväxt.

Ministrarna menar att den “tvångsmässiga bromsningen” av inflationen som åstadkommits genom höga räntor och åtstramad skattepolitik har hämmat den ekonomiska tillväxten och att den måste få ett slut. Lula sa dock i sitt tal efter presidentvalssegern att hans regering också fortsättningsvis kommer att driva en strikt åtstramningspolitik för att få ordning på statsskulden.

Det finns också frågetecken kring Lulas och hans parti PT:s förmåga att styra landet. Lula står inför ytterligare fyra år vid makten med ett parti bakom sig som är försvagat av den senare tidens skandaler och kriser, vilka under året lett till tre granskningar av partiets ledarskap.

En partikongress kommer nästa år att omorganisera PT, definiera partiets relation till regeringen och dra upp riktlinjer för intern disciplin, har partiets nuvarande ordförande Marco Aurelio García tillkännagivit.

Med bara 83 mandat av underhusets 513 och en ännu mindre minoritet i senaten är PT beroende av att skapa koalitioner med andra partier för att skapa sig den majoritet PT behöver för att regera. Å andra sidan har Lula en rad allierade bland delstaternas topp-politiker, vilka i den brasilianska politiken har enormt stort inflytande. Två tredjedelar av landets 27 guvernörer stödjer Lula. Bara fem av dem tillhör PT.

Svårigheten att få det nödvändiga stödet i politiska sakfrågor fick under förra mandatperioden kongressledamöter att muta kollegor för att säkra deras röster i viktiga omröstningar, vilket triggade den skandal som dussintals ledamöter var involverade i förra året. Korruptionsanklagelser har under året som gått riktats mot nära en tredjedel av de 594 ledamöterna i kongressen.

Ett annat problem som behöver lösas är möjligheten för lagstiftare att byta parti mitt under en mandatperiod, vilket ett stora antal ledamöter gjort under föregående mandatperiod. De plötsligt bytta partisympatierna har gjort valresultaten mindre betydelsefulla, och kaotiska lokala alianser har slängts ihop inför de politiska valen.

58,3 miljoner människor, 61 procent, röstade på Lula. Det är 11,6 miljoner fler än vid den första valomgången den första oktober. Hans rival, Geraldo Alckmin, fick 39 procent av rösterna. 37,5 miljoner människor röstade på honom – 2,4 miljoner färre än vid första omgången. Nedgången är rekordstor i Brasilien.

Mario Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *