Mexiko stänger dörren för odling av genmodifierad majs

Mexico City, 061030 (IPS) – Mexiko har avslagit ansökningar om att få odla genmodifierad majs i landet. Miljöaktivister i landet är glada över beskedet, medan vissa forskare och multinationella företag hävdar att beslutet hindrar en ordentlig utvärdering av de genmodifierade grödornas för- och nackdelar. Och dörren står fortfarande öppen för import av genmodifierad majs.

Mexiko, som är majsens ursprungsland, importerar årligen sex miljoner ton majs från USA, varav en tredjedel är genmodifierad. Under 2000-talet har studier visat att spår av den genmodifierade majsen finns i traditionella odlingar i Mexiko.

Ingen vet säkert om det finns några sådana spår kvar i dag, men möjligheten finns, vilket oroar miljöorganisationer och en del bönder som kraftigt motsätter sig genmodifierade grödor. Men den del forskare som stödjer utvecklingen av genmodifierade majsvarianter menar att korsbefruktning mellan genmodifierad majs och traditionella varianter är ofarlig.

Den 16 oktober beslutade Mexikos myndighet för livsmedelssäkerhet att inte tillåta de att multinationella jordbruksföretagen Monsanto, Dow Agrosciences och Pioneer genomför experimentodlingar av genmodifierad majs i Mexiko.

Enligt den nuvarande lagen får genmodifierad majs bara odlas i områden som inte anses vara ursprungsområden för grödan. Men man har inte kommit överens om vilka områden, om några, som ska klassas som icke-ursprungsområden.

Trots det fanns det källor inom regeringen som antydde att de multinationella företagens ansökningar skulle beviljas, vilket ledde till protester från bland andra Greenpeace.

– Till sist segrade förnuftet och logiken, säger Silvia Ribeiro vid miljöorganisationen ETC Group, som arbetar mot genmodifikation.

Men den mexikanske forskaren Luis Herrera, en av de forskare som under 80-talet utvecklade tekniken för att modifiera gener i grödor, var besviken över beslutet.

– Förbudet mot hindrar att man utvärderar effkterna och fördelarna med genmodifierad majs, vilket är precis det som motståndarna kräver att man ska göra, säger Herrera.

Genmodifierade grödor är ett kontroversiellt ämne i många länder, på grund av att en handfull multinationella företag kan stärka sin makt över jordbruket med hjälp av dem, och på grund av att det finns en oro över potentiella negativa konsekvenser för människors hälsa och för miljön. Om denna oro är befogad finns det ännu inga definitiva bevis för.

Majs började odlas i Mexiko för mellan 6 000 och 8 000 år sedan. I dag är det fortfarande en viktig del av dieten i landet, och odlas av 3,1 miljoner bönder.

Enligt Herrera kommer den mexikanska regeringens beslut att inte tillåta experimentodling av genmodifierad majs att skada landets bönder, som enligt honom inte kommer att kunna konkurrera med jordbrukare i USA. 2008 kommer alla handelshinder för import av amerikansk majs att tas bort, som en del av ländernas frihandelsavtal. Förbudet mot odling av genmodifierad majs ska inte ses som definitivt, säger de miljöaktivister som kämpar mot sådan odling.

– Jag har fått uppfattningen att de multinationella företagen tror att det kommer att bli lättare att få odla genmodifierade grödor under nästa regering, säger Silvia Ribeiro. Den konservativa presidentkandidaten Felipe Calderón vann presidentvalet som hölls i juli i år, och han kommer att tillträda presidentposten den 1 december.

Diego Cevallos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *