Burma: Juntan kallar oppositionen för terrorister

Bangkok, 060511 (IPS) – Den fängslade oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy, NLD, riskerar att upplösas. Burmas militärjunta försöker genom hot förmå partimedlemmarna att gå ur partiet. Annars hotar juntan med att terrorstämpla både partiet och dess medlemmar.

– Massor av NLD-medlemmar lämnar partiet på grund av att de tvingas till det av lokala myndigheter. Det är inte sant att de avgår av egen fri vilja, vilket regeringen hävdar, har partitalesmannen Nyan Win sagt till medier. NDL ledarna väntar sig fler avhopp de närmaste veckorna.

– Myndigheterna har satt enorm press på medlemmarna att lämna partiet. Detta är ett av statens främsta metoder för att försvaga vårt parti, säger en högt uppsatt partimedlem som vill vara anonym. Denna strategi ingår i juntans plan på att krossa all politisk opposition innan man, enligt den konstitution som just ju håller på att bearbetas, ska organisera ett val. Tillslagen mot NDL tros också bero på den senaste tidens utveckling i Thailand och Nepal. Juntan vill förebygga uppkomsten av liknande massrörelser som kräver demokrati och förändringar, säger en förtrogen till Brumas högste ledare, general Than Shwe.

Than Shwe verkar försöka undvika öppet våld och styrkedemonstrationer mot oppositionen – viket skulle kunna dra till sig internationell uppmärksamhet och ena oppositionen, som i Nepal. Enligt anteckningar från ett möte mellan Burmas polischef, generalmajor Khin Yi, och hans underordnade – som IPS har fått tillång till – har polisen instruerats att krossa NDL i det tysta genom “underrättelseverksamhet” och inte genom brutalt våld. Tidigare har polisen ofta planterat narkotika på unga aktivister och studenter, gripit dem och dömt dem för narkotikabrott för att bli av med dem. Nu försöker man genom mer utstuderade metoder att försvaga NLD. Burmas informationsminister, brigadgeneral Kyaw Hsan sa nyligen att NLD kan komma att förbjudas när som helst.

– Regeringen har starka bevis för att NLD är involverade med anti-regeringsgrupper och terroristorganisationer vilket kan rättfärdiga att partiet förbjuds, sa Kyaw Hsan vid en presskonferens han höll förra månaden.

Ända sedan NLD vann en jordskredsseger i valet 1990 har partiet varit ett horn i sidan på armén, som hindrade att NLD tog makten och sedan dess systematiskt har kväst demokratirörelsen i landet. NLD:s ledarskap är övertygade om att denna kampanj har syftet att slutligen utplåna partiet och rörelsen. De senaste månaderna har trakasserierna och hoten från polis och militär mot partimedlemmar, särskilt mot de yngre, ökat, enligt högt uppsatta källor inom NDL och diplomater i Rangoon.

I november ska ett nationellt konvent samlas för att skriva en ny burmesisk konstitution. – Shwes strategi är tydig – före konstitutionen är färdig och man ska arrangera en folkomröstning om den så tänker han eliminera de pro-demokratiska partierna och etniska grupperna , eller åtminstone göra dem mindre potenta, säger Win Min, oberoende Burma-analytiker som är baserad i Thailand.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *