Utveckling: Hederlighet något ledare sällan talar om

Bryssel, 060428 (IPS) – En global integritetsallians, bestående av “etiska experter”, ska bildas för att hjälpa ledare i samhällets olika sektorer att bli hederligare i sitt arbete.

Den nya alliansen ska främja “gott ledarskap” genom kapacitetsutveckling, forskning, dialog, partnerskap och anti-korruptionsinitiativ, och kommer att bestå av företrädare för ickestatliga organisationer, företag, regeringar och multilaterala institut. Initiativet att bilda en global integritetsallians, GIA, togs på Forum för en global integritetsallians i Turkiet för två år sedan. Vid Världsetiska forumet i Oxford, som hölls i början av april i år, fick förslaget fastare former. En arbetsgrupp bildades för att ta fram riktlinjer för hur GIA:s form, funktion och styre ska se ut. Gruppen ska formulera ett förslag, som sedan ska diskuteras och cirkulera mellan de olika föreslagna medlemmarna i GIA.

– GIA är tänkt att fungera som ett stöttande, främjande och rådgivande globalt nätverk av ledare i civilsamhället, i den privata sektorn och på regeringsnivå. De ska hjälpa sina gelikar i olika länder att höja standarden på offentliga tjänster, stärka engagemanget för gott ledarskap och tillhandahålla kunskap. De ska medverka till att reformera våra ledare, säger Kristyn Schrader, informatör på Världsbankens kontor för hållbar utveckling.

– De underliggande, goda värderingarna i ett samhälle stärks om samhället har starka, etiska ledare. Institutioner och reformer har lättare att lyckas och det ger en positiv samhällsutveckling. Om etik och hederlighet ska kunna förbättras globalt är det avgörande att ledare från samhällets alla nivåer deltar i arbetet säger Världsbankens inställning är, menar Schrader, att även om vissa framsteg har gjorts på området under det senaste årtiondet kvarstår utmaningen att utveckla mer effektiva sätt att främja hederlighet och bekämpa korruption.

– I diskussioner om makt och ledarskap är hederlighet någonting man sällan eller aldrig talar om, säger Danny Leipziger, Världsbankens ansvarige för fattigdomsbekämpning och ekonomisk förvaltning.

– Dynamiken i etiskt ledarskap är underanalyserad och undervärderad. Det internationella samfundet har inte fäst tillräckligt stor vikt vid denna dynamik, trots att de är avgörande för utveckling i hela världen. – Många år av investeringar, ibland med stöd av formella etiska institutioner, har inte åstadkommit de resultat givarländerna hoppats på. Det har blivit allt tydligare att etiska institutioner och ramverk är toppen av ett komplext isberg av andra faktorer som behövs för att stödja dem: ett bredare engagemang och aktivt deltagande ledare på olika nivåer i samhället, säger Kristyn Schrader.

Världsbanken insisterar på att GIA ska drivas av ledare från utvecklingsländer, inte av de rika givarländerna eller banken själv. Det finns enligt Världsbanken många exempel på individer och koalitioner som har agerat med integritet och hederlighet i offentligheten i sina fattiga hemländer och uppnått beundransvärda förändringar i rätt riktning.

Exempel som framhålls är John Githongo, tidigare ansvarig för etik och ledarskap i Kenya, som kämpade mot korruption på hög nivå, och Joseph Rugumyamheto, som var en nyckelperson när Tanzania lyckades genomföra omfattande förändringar i landets offentliga sektor. Reformerna ledde till att många fler av landets fattigaste fick del av de offentliga tjänsterna.

– De här människorna lyckades med hjälp av breda koalitioner av reformförespråkare åstadkomma imponerande förbättringar för miljontals människor, trots att de arbetade i svåra eller rentav farliga miljöer. En inspiration för ledare världen över, säger Kristyn Schrader.

Stefania Bianchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *