Afrikanska akademiker lockas till Europa

London, 060323 (IPS) – 60 000 välutbildade afrikaner, exempelvis läkare, ingenjörer och universitetslärare, flyttade till Europa mellan 1985 och 1990, enligt FN:s ekonomiska kommission för Afrika. Detta oroar akademiska organisationer i Storbritannien som i veckan arrangerar en konferens om hjärnflykten från Afrika.

– Det är svårt att beräkna hur många det handlar om men vi vet att Afrika förlorar akademiska kunskaper, säger Brian Everett, biträdande generalsekreterare för Förbundet för universitetslärare AUT i Storbritannien. – Det handlar om alla ämnen men tyngdpunkten ligger på vetenskap och medicin, säger han. Everett säger att det är uppenbart att de rika länderna vinner på akademikerströmmarna i världen. AUT och ett annat akademikerförbund NATFHE arrangerar i veckan en konferens för att diskutera hjärnflykten. Idén till konferensen kommer från afrikanska akademiker. Deltagarna ska ta fram förslag på hur migrationen av akademiker kan regleras så att ingen förlorar på det. Förlusten av begåvade brittiska akademiker till USA är välkänd, men utvandringen av afrikanska akademiker från Afrika till Europa, och vilka konsekvenser detta får i Afrika måste utredas mer, menar de två förbunden. Everett jämför migrationen med en kedja som drabbar de fattigaste länderna mest: Sydafrika drar till sig yrkesutbildade och akademiker från grannländer i Afrika och England, USA och andra rika länder dra nytta av afrikanska akademiker. Konsekvenserna i många afrikanska länder kan bli alarmerade, varnar han för.

– Konsekvenserna blir att de förlorande länderna saknar möjlighet att utbilda sina unga människor och utveckla sina ekonomier, säger Everett.

Sanjay Suri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *