Krav på rökförbud i hela EU

Bryssel, 060321 (IPS) – Mer än 79 000 människor i EU dör varje år av passiv rökning, enligt en ny rapport från ett nätverk som vill se rökförbud liknande det svenska i alla EU-länder.

Rapporten publicerades av Smoke Free Partnership, ett samarbete mellan European Respiratory Society, ERS, Cancer Research UK och Nationella Cancerinstitutet i Frankrike.

Rapporten går igenom antalet dödsfall för olika sektorer, och visar att Europas hotell- och restaurangbransch är värst drabbad, med 325 dödsfall till följd av passiv rökning varje år. Tyskland har flest dödsfall – 15 609, men rapporten visar också att Ungern och Polen, med 3 940 respektive 8 720 dödsfall, ligger högt relativt sina befolkningsmängder.

År 2000 kunde 656 000 av totalt 4,5 miljoner dödsfall i de 25 EU-länderna härledas till rökning, enligt en rapport från EU-kommissionen. Professor John Britton, ordförande för tobakskommittén inom ERS, välkomnar den hårdare lagstiftningen mot rökning i exempelvis Norge, Irland och Sverige, och han hoppas att rökförbud ska införas i alla EU-länder. – Passiv rökning leder till sjukdom och död, särskilt bland de som arbetar i hotell- och restaurangbranschen. Det finns ingen ursäkt för att inte införa ett totalförbud mot rökning på allmänna platser inomhus så snart som möjligt. Framgångarna i Irland, Italien och Norge visar att det kan göras enkelt och effektivt.

– Förra året sa den svenska folkhälsoministern Morgan Johansson att en majoritet av EU-länderna kommer ha lagar mot rökning om fem år. Vi hoppas att det blir snarare än så, säger Fiona Godfrey, policyrådgivare vid ERS.

Stefania Bianchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *