Ännu en Bush-utnämning får kritik

Washington, 051021 (IPS) – Ännu en av president George W. Bushs utnämningar väcker protester. Den här gången är det posten som biträdande minister för befolknings-, flykting- och migrationsfrågor som striden gäller.

En koalition av tio kvinnorättsorganisationer uppmanade på tisdagen Bush att dra tillbaka nomineringen av Ellen Sauerbrey. De kallade den för “den senaste i en lång rad kompisnomineringar av okvalificerade individer till viktiga positioner.” Uttalandet kom efter att två av landets viktigaste dagstidningar – New York Times och Los Angeles Times – hade kritiserat utnämningen på ledarplats. De båda tidningarna kallade henne okvalificerad och allt för ideologisk. Flera biståndsorganisationer har också kritiserat Sauerbrey.

– Det här jobbet handlar om en av vår tids största moraliska frågor. Det är inte en post som man kan sätta en politisk medelmåtta på, sa Joel R. Charney, vice ordförande i Refugees International, till Los Angeles Times tidigare den här månaden.

Sauerbrey har förlorat två val till guvernörsposten i Maryland under nittiotalet. Sedan Bush blev president 2001 har hon haft relativt undanskymda positioner inom utrikesdepartementet, senast som USA:s representant i FN:s kommission för kvinnors situation. Sådana poster tilldelas ofta politiker med begränsad erfarenhet av de frågor det gäller, men posten som biträdande minister går vanligtvis till någon som har omfattande erfarenheter på området.

– Sauerbrey uppfyller inte något av kraven, säger June Zeitlin, ordförande i Women's Environment and Development Organisation, en av grupperna som har krävt att utnämnandet ska dras tillbaka.

– Hon har ingen erfarenhet av att hantera flyktingkriser eller humanitära kriser, och hon har ingen erfarenhet av att administrera sådana storskaliga projekt som en biträdande minister ska leda.

Dessutom, säger Zeitlin, har hon uttalat ett tydligt motstånd mot starkare internationellt samarbete i FN, och mot FN-avtal som rör kvinnors och flickors rättigheter.

Sauerbrey, som är 68 år gammal, har tidigare varit lärare. Hon valdes in i Marylands delstatsparlament 1978 och ställde upp i guvernörsvalen 1994 och 1998, som ledare för det republikanska partiets högerfraktion. År 2000 var hon delstatsordförande för Bushs presidentvalskampanj.

Hennes första utnämning var till “allmänhetens företrädare” vid USA:s delegation i FN:s människorättskommitté i Genève. Under tiden som hon hade den posten sa hon i en intervju med tidningen i sin hemstad att hon var emot att ge bistånd, även i form av mediciner till aidssjuka, till länder där biståndet kunde vidmakthålla diktatorer och tyranner.

Hennes uttalanden i FN:s kvinnokommission har lett till mer uppmärksamhet och kritik. Hon har bland annat styvnackat försvarat Bush-administrationens motstånd mot CEDAW, FN:s konvention mot kvinnoförtryck. Förutom USA är det bara Iran, Nordkorea, Somalia, Sudan och flera av de mest konservativa arabstaterna som inte har ratificerat CEDAW.

I mars förra året fick Sauerbrey kritik för att hon vid FN:s jämställdhetskonferens med syftet att bekräfta 1995 års handlingsplan krävde att man skulle anta ett uttalande om att handlingsplanen inte innehöll rätten till abort, samt att den inte “skapar någon ny internationell rättighet”.

Det var endast Egypten och Qatar som ställde sig bakom Sauerbreys krav, och den amerikanska delegationen fick till sist dra tillbaka förslaget.

Förutom motståndet mot CEDAW har Sauerbrey intagit ett antal hållningar när det gäller reproduktiv hälsa och kvinnofrågor som kan bli mycket problematiska med tanke på med det ansvarsområde hon kommer att få om senaten godkänner Bushs utnämning av henne.

Hon har exempelvis sagt att abort aldrig ska kunna anses vara en legitim del av insatser för reproduktiv hälsa, samt att tonåringar inte har rätt att ha egen kontroll över sin reproduktiva hälsa.

– Hon har visat öppen fientlighet mot kvinnors mänskliga rättigheter och mot insatser för reproduktiv hälsa, såsom familjeplanering, mödravård och barnavård. Hennes inställning är särskilt problematisk med tanke på att majoriteten av både flyktingar och de som utnyttjar familjeplanering är kvinnor, och att dessa områden ligger inom hennes tilltänkta ansvarsområde, säger Jodi Jacobson, verkställande direktör vid Centre for Health and Gender Equity.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *