Nigeria: Nationell konferens om politiska reformer

Lagos, 050203 (IPS) – Många nigerianska grupper har efterfrågat en öppen debatt om hur man i Nigeria ska kunna ta till vara landets alla olika etniska och kulturella gruppers intressen. Nu sammankallar president Olusegun Obansanjo till en konferens om nationella politiska reformer – en nationell dialog.

Nigeria har 120 miljoner invånare som tillhör 250 olika etniska grupper som praktiserar många olika religioner. Detta, i kombination med fattigdomen, skapar spänningar mellan regioner och grupper. Förra året inledde rörelsen Niger Delta People’s Volunteer Force ett väpnat uppror mot regeringen med krav på att en större andel av Delta-regionens oljeinkomster ska gynna lokalinvånarna. Just nu råder vapenvila men läget är spänt. Och drömmen om självbestämmande lever bland flera etniska grupper i landet. 1967 lämnade medlemmar ur folkgruppen ibo – som lever i tre delstater i östra Nigeria – landet och utropade republiken Biafra. Ett krig ledde till att utbrytningsförsöket misslyckades men vissa nigerianska rörelser verkar fortfarande för ett självständigt Biafra.

Syftet med den nationella dialogen är att öka samförståndet i Afrikas folkrikaste land. Över 200 delegater från Nigerias 36 delstater inleder denna månad tre månaders förhandlingar. Enligt en talesman från regeringen ska delegaterna kunna lämna in förslag på hur landets konstitution ska kunna ändras för att minska spänningarna mellan folk och regioner i jättelandet. Men den känsliga frågan om självbestämmande för etniska grupper kommer inte att tas upp till diskussion. Detta har retat upp de nigerianer som anser att man inte kommer vidare utan den debatten. – Regeringen är inte intresserad av att ta i tu med frågan om etnisk nationalitet. Om den inte tas upp kan detta leda till att landet faller samman, säger Wale Adeoye som representerar Oduas befrielserörelse – en grupp som arbetar för yoruba-folkets själbestämmande. Därför kommer en rad organisationer och grupper att organisera en alternativ konferens som ska hållas samtidigt.

Sam Olukoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *