Nigeria: Kampanj mot utomrättsliga avrättningar

Lagos, 040722 (IPS) – Nästan dagligen kommer rapporter om att polisen i Nigeria skjutit ihjäl människor. Delar av landets poliskår anklagas för att skjuta vid minsta provokation och oberörda lämna sina offer bakom sig.

Trots att Nigeria övergick från militärt styre till demokrati 1999 anklagas fortfarande statligt anställda för att begå utomrättsliga avrättningar.

– Vi har beräknat att det begås i genomsnitt fem utomrättsliga avrättningar om dagen i Nigeria, säger Damian Ugwu, som arbetar för landets största människorättsgrupp Medborgarrättsorganisationen, CLO.

I den beräkningen ingår även mord utförda av exempelvis medborgargarden, men Ugwu menar att störst skuld vilar hos anställda inom landets säkerhetsorgan.

– De flesta utförs av poliser, soldater och av säkerhetstjänsten, säger Ugwu. Ugwu menar att anledningen till att utomrättsliga avrättningar fortfarande genomförs, trots återgången till demokrati, är att poliskårens högsta ledning sällan ställer sin personal till svars för brotten.

Det är dock en anklagelse som tillbakavisas av Chris Olakpe, talesman för landets poliskår. – Det stämmer inte. Polischefen har i samband med flera möten gjort klart att poliser som gör sig skyldiga till människorättsbrott kommer att avskedas, säger han. Olakpe säger också att flera åtgärder mot övervåld införts, samt att poliser som begår brott ställs inför rätta. – På alla polisstationer finns numera avdelningar för mänskliga rättigheter som hanterar brott som begås av poliser.

Trots detta har CLO lanserat en kampanj mot utomrättsliga avrättningar och tortyr. Kampanjen syftar till att utbilda människor om de nationella och internationella instrument som finns för att motarbeta tortyr och utomrättsliga avrättningar. De som engagerat sig inom kampanjen planerar att genast skriva protestbrev till berörda myndigheter när det står klart att ett brott mot de mänskliga rättigheterna har begåtts.

CLO:s förhoppning är att man på det sättet ska utöva påtryckningar på myndigheterna för att de ska genomföra snabba, objektiva och fullständiga undersökningar av fallen.

Ett annat mål är att förövarna ska ställas inför rätta och att offren för människorättsbrotten kompenseras. Ugwu säger att gensvaret för kampanjen från befolkningens sida varit mycket stort.

– Vi har mottagit telefonsamtal och brev från hela landet, från alla olika skikt i samhället – till och med från soldater och poliser. Mohammed Jamiu sköts av polisen i Lagos förra året, och han stödjer CLO:s kampanj. Han menar att han inte fick någon hjälp av landets myndigheter efter att han skottskadats. – Min familj fick stå för hela kostnaden av min vård. Dessutom drabbades inte polisen av några disciplinära åtgärder. Vid den här typen av händelser kan man vara säker på att de inom polisen ställer sig bakom sina egna.

Sam Olukoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *