Klimatförändringar hotar risproduktion

New York, 040715 (IPS) – Klimatförändringar har ännu större konsekvenser för livsmedelsproduktionen än man tidigare har trott, enligt forskare som har funnit att en om temperaturen ökar med en enda grad kan det leda till hela 10 procent mindre risskörder.

Studien, som bekostats av Internationella risforskningsinstitutet, IRRI, och University of Nebraska, anlayserade väderdata vid IRRI:s odlingar i Filippinerna från 1979 till 2003, och jämförde dem med resultatet av de senaste 12 skördarna.

Under den period som studerades ökade temperaturen med 0,35 grader under dagtid och med 1,13 grader nattetid. Det tvingar plantorna att arbeta hårdare för att göra sig av med överflödig värme, vilket resulterar i att växten hämmas.

Tidigare studier har visat en koppling mellan högre temperatur och minskad avkastning, men de flesta av dem har underskattat effekten, enligt forskarna.

– Andra studier har byggt på indirekta metoder, exempelvis simulationsmodeller. Det här bekräftar deras resultat, men det visar också att de modeller som har använts inte är känsliga för de olika effekterna av natt- respektive dagtemperaturer, säger Kenneth Cassman, en av forskarna bakom projektet.

Konsekvenserna för den globala livsmedelssäkerheten är extremt oroande, eftersom ris är basföda för hälften av världens befolkning. Och trots att efterfrågan på ris väntas öka med 40 procent under de kommande två årtiondena sackar produktionen efter, och växer nu bara med en halv procent årligen. Experter varnar dessutom för att den ökade efterfrågan måste tillgodoses med mindre mark, mindre vatten, mindre arbetsinsats och mindre kemikalier.

– Ris är den viktigaste grödan för människan eftersom den ger mer kalorier än någon annan gröda. Det är en stor utmaning att tillgodose behoven hos en växande befolkning utan att utöka jordbruksarealen, säger Cassman.

Katherine Stapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *