Påtryckningarna mot regimen i Burma hårdnar

Bangkok, 030924 (IPS) – De internationella ansträngningarna för att få regimen i Burma att släppa demokratikämpen Aung San Suu Kyi trappas upp. Indonesiens särskilde sändebud Ali Alatas besökte nyligen huvudstaden Rangoon för att diskutera frågan och den thailändske utrikesministern Surakiart Sathirathai anlände på torsdagen i Burma i samma ärende.

Alatas talade vid sitt besök om den oro som finns inom den regionala samarbetsorganisationen Asean över att Suu Kyi fortfarande hålls isolerad.

Indonesien är för närvarande ordförandeland i Asean och i samband med det kommande toppmötet på Bali den 7-8 oktober kommer Burmafrågan med största sannolikhet att tas upp.

Alatas överlämnade bland annat ett brev med frågor om Suu Kyi till juntans toppmän.

Alatas fick inte möjlighet att träffa oppositionsledaren på grund av att hon nyligen genomgått en operation, men säger att han är övertygad om att hon förr eller senare kommer att släppas. Han fick dock inga specifika löften om det från militärregimen.

Alatas och Surakiarts besök i landet kommer efter det att Suu Kyi genomgått en stor operation på ett privatsjukhus i Rangoon. Det anses att operationen skulle kunna innebära en möjlightet för generalerna att kunna släppa henne utan att det framstår som att de ger efter för internationella påtryckningar.

Operationen rapporteras ha gått bra och Suu Kyi väntas snart bli utskriven från sjukhuset.

Hon har varit isolerad från omvärlden i nästan fyra månader efter det att hon greps av landets militärregim.

Diplomater i Rangoon säger att regimen troligen kommer att låta Suu Kyi återvända hem efter sjukhusvistelsen, för att istället sättas i husarrest.

Hennes operation ger generalerna som styr landet chansen att rädda sitt ansikte samtidigt som de kan lyckas dämpa påtryckningarna inför det kommande regionala toppmötet.

– Vi förväntar oss något stort från regimen under de två veckor som återstår innan toppmötet, säger en högt uppsatt diplomat i Bangkok som IPS talat med.

– Att sätta henne under husarrest och återuppta den konstitutionella processen skulle minska påtryckningarna från Asean-länderna mot Rangoon, åtminstone för några månader.

Aung San Suu Kyis parti NDL vann det val som hölls i landet 1990. Men juntan vägrade överlämna makten. Istället sattes Suu Kyi i husarrest och andra partimedlemmar som valts för att styra landet fängslades.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *