USA: Resultatlöst sökande efter massförstörelsevapen skapar obehag och tvivel

Washington, 030528 (IPS) – USA har inte hittat några bevis för irakiska massförstörelsevapen, och sökandet har trappats ned. Och nu börjar kritiska röster både inom kongressen och inom den amerikanska administrationen ifrågasätta de ”bevis” som presenterades för att rättfärdiga kriget.

– Bushs omfattande upphåsning av irakiska massförstörelsevapen som ett rättfärdigande av invasionen har blivit mer än pinsam, sa nyligen den demokratiske senatorn Robert Byrd, som har trätt fram som en av de viktigaste krigskritikerna i USA.

– Det aktualiserar allvarliga frågor om undanflykter och ansvarslös maktutövning. Utsattes våra soldater för risk i onödan? Dödades och sårades oräkneliga irakier trots att kriget inte var nödvändigt? Blev den amerikanska allmänheten vilseledd?, sa Byrd i ett tal i senaten förra veckan.

Och det är inte bara demokrater som ställer sådana frågor.

Ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté, Porter Goss, planerar att arrangera utfrågningar för att värdera den information som administrationen använde för att samla allmänheten bakom kriget.

Underrättelsetjänsten CIA har också inlett en utredning, på uppdrag av försvarsministern Donald Rumsfeld. Ironiskt nog är det just Rumsfeld som påstås ha förvrängt processen genom att utöva påtryckningar på underrättelsetjänsten. Förra året skapade Rumsfeld Office of Special Plans, OSP, under biträdande försvarsministern Paul Wolfowitz ledning. OSP bildades eftersom Rumsfeld och andra i administrationen inte var nöjda med att de bevis som CIA och andra underrättelseorgan hade samlat in, i synnerhet när det gällde kopplingen mellan Irak och terrornätverket al-Qaida, var extremt svaga.

W. Patrick Lang, tidigare chef för Mellanöstern-experterna vid försvarets underrättelsetjänst, säger till New York Times att OSP ”började välja ut saker som stödde deras tes, och band samman dem till argument som kunde användas för att övertyga presidenten.” – Det är inte intel. Det är politisk propaganda, sa Lang. Intel är ett fackuttryck för intelligence – underrättelser. Pentagon förnekar naturligtvis detta, och även CIA, där en del analytiker sägs ha varit heligt förbannade över vad de såg som manipulation från Pentagon, vidhåller att även om bevisen för en koppling till al-Qaida hela tiden sågs som skakiga, så hade man starka bevis för att Irak fortfarande hade betydande mängder av massförstörelsevapen.

Både CIA och Pentagon har förklaringar till varför man inte har hittat några massförstörelsevapen. Pentagons politiske undersekreterare Douglas Feith sa nyligen i kongressen att bara 20 procent av omkring 600 misstänkta platser har undersökts. Samtidigt medgav han att de flesta av de platser där man hade störst hopp om att finna massförstörelsevapen har genomsökts.

– Jag är övertygad om att vi i slutänden kommer att kunna sätta ihop en ganska fullständig bild av Iraks program för massförstörelsevapen, men den processen kommer att ta månader och kanske år, sa Feith.

Andra Pentagon-företrädare menar att Saddam Hussein kan ha förstört alla massförstörelsevapen precis innan kriget, eller att han hade ett vapensystem som innebar att de kemikaliska ingredienserna hölls separerade i civila områden eller på andra otippade platser, tills det ögonblick då de skulle användas. En annan Pentagon-teori är att vapnen finns kvar, gömda i avlägsna bergsområden långt ner i marken där de kanske aldrig kommer att upptäckas.

En del har också fört fram teorin att Irak kan ha förstört alla massförstörelsevapen i början av nittiotalet, men låtsats ha kvar dem för att avskräcka angripare. Kenneth Adelman, en av Rumsfelds medarbetare, säger att han tror att Saddam Hussein kan ha använt sig av en ”massiv desinformationskampanj” för det syftet.

Det starkaste beviset man hittills har hittat är två lastbilar av den typ som USA:s utrikesminister Colin Powell beskrev för FN:s säkerhetsråd innan kriget. Lastbilarna skulle enligt Powell ha använts som mobila laboratorium för att tillverka biologiska vapen.

Pentagon-företrädare har hävdat att man inte kan förklara hur bilarna har använts på något annat sätt, men de har fortfarande inga bevis – exempelvis rester av kemikalier i utrustningen – som bevisar att de har använts för att framställa vapen.

En del bedömare menar att administrationen har litat alldeles för mycket på irakiska avhoppare – i synnerhet de som har ställts till förfogande av Iraqi National Congress, INC, som leds av exilirakiern Ahmed Chalabi. INC bildades 1992 och Chalabis ambition har sedan dess varit att ersätta Saddam Hussein i Bagdad.

Den högst uppsatte irakiern som någonsin har hoppat av – Hussein Kamel – sa redan 1995 i förhör med USA, Storbritannien och FN att Irak hade förstört alla sina massförstörelsevapen efter det första Gulfkriget. Kamel varnade då också för kärnfysikern Kidhir Hamza, som hoppade av 1994, och sa att han var ”en professionell lögnare”.

Tillsammans med andra avhoppare som INC har använt, har Hamza spelat en viktig roll för att övertyga USA om att Saddam Hussein upprustade sitt kärnvapenprogram – något man aldrig har hittat några bevis för. Hamza är nu i Bagdad och arbetar där tillsammans med den amerikanska ockupationsmakten.

– Det är tänkbart att det här är den största underrättelsebluffen någonsin, säger Jane Harman, demokratisk ledamot i representanthuset.

– Jag tvivlar på det, men vi måste ställa frågan.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *