Honduras: Skogsskövlingen leder till livsmedelsbrist

020904 (IPS) – Närmare 150 000 familjer i Honduras hotas av svält på grund av en torka som hållit i sig sedan januari. Problemen i landets fattigaste regioner har förvärrats av den pågående skogsskövlingen, enligt experter och miljövänner.

De sydliga och centrala regioner som drabbats svårast av torkan är belägna i de minst utvecklade delarna av landet. Dessa områden har även drabbats av skogsavverkning och bristande vattenresurser.

Landets regering ska tillsammans med FN:s livsmedelsprogram WFP och barnfonden Unicef distribuera livsmedel i de svårast drabbade områdena.

Enligt landets jordbruksminister Mariano Jiménez diskuterar myndigheterna också bevattningssystem som skulle kunna skydda landets småbönder, samt möjligheten till särskilda försäkringar för att skydda skördar som gått förlorade på grund av torka eller andra naturkatastrofer.

Men miljö- och skogsexperten Rigoberto Sandoval menar att politiken snarare måste inriktas på att skydda landets naturresurser eftersom dessa har en nyckelroll när det gäller att hindra torka och förlorade skördar.

– Vi har förvandlats till ett land som tigger om donationer för att kunna äta eftersom vi inte kan producera tillräckligt med livsmedel till landets 6,7 miljoner invånare, säger Sandoval.

Enligt officiella beräkningar försvinner 80 000 hektar skog årligen. Detta beror bland annat på skogsbränder och illegal skogsavverkning.

Samtidigt lider fortfarande det honduranska folket av orkanen Mitchs härjningar. Orkanen ledde i oktober 1998 till 14 000 människors död, samtidigt som 2 miljoner invånare förlorade sina hem och 20 års ekonomisk utveckling sopades bort.

Men Mitch avslöjade även känsligheten i landets miljö.

På grund av avskogningen och annan miljöpåverkan leder alla intensiva regn till översvämningar. Om regnet uteblir torkar däremot marken snabbt, liksom vattenreservoarerna.

* Tierramérica är en specialiserad nyhetstjänst (www.tierramerica.net) som produceras av IPS med stöd från FN:s utvecklingsprogram UNDP och FN:s miljöorgan UNEP.

(020904)

.

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *