Sudan: Regeringen avbryter fredssamtal

020903 (IPS) – Den sudanesiska regeringen har avbrutit fredssamtalen med rebellrörelsen SPLA sedan rebellerna intagit den strategiskt viktiga staden Torit.

Rebellerna intog Torit på söndagen, och på måndagen meddelade Sudans utrikesminister Mustafa Osman Ismail att regeringen skjuter upp fredssamtalen med SPLA, som slåss för religiös frihet och självbestämmande i södra Sudan.

Rebellernas intåg i Torit är en viktig seger för dem, eftersom de därmed får kontroll över en av de stora vägarna till Juba, södra Sudans huvudstad. Juba kontrolleras av regeringen.

Sudans regering har nu skickat stora mängder soldater till Juba för att försöka att återta Torit.

Tidigare under måndagen sa SPLA:s talesman Samson Kwaje till IPS att han inte trodde att övertagandet av Torit skulle påverka fredsprocessen.

– Jag tror inte det. Varför skulle det? Under den tidigare förhandlingsrundan tog de Gogrial medan samtalen pågick och vi gjorde ingenting. Vi drog oss inte ur, så jag förstår inte varför vårt övertagande av Torit skulle hota samtalen, sa Kwaje. Han anklagade också regeringen för att ha provocerat SPLA till att ta Torit.

– Under fredagen kom de sudanesiska styrkorna från Torit och attackerade våra baser. De ville fortsätta mot Kapoeta, hävdade Kwaje. SPLA tog Kapoeta, en annan strategiskt viktig stad vid gränsen till Kenya, i juni.

– Vi gensköt dem och förföljde dem tillbaka till Torit. Det var mycket enkelt.

I juli skrev rebellerna och regeringen under ett avtal som säger att man ska hålla folkomröstning om självständighet i södra Sudan, och att den muslimska sharia-lagstiftningen inte ska kunna införas där.

Frågan om självständighet och frågan om sharia-lagstiftning är två huvudanledningar till att SPLA tog till vapen mot regeringen 1983. Sedan dess har två miljoner sudaneser dött, framför allt av svält som orsakats av kriget.

De senaste fredsförhandlingarna inleddes den 12 augusti och skulle avslutas i mitten av september.

Humanitära organisationer som arbetar i området säger att hundratusentals människor har tvingats fly efter den senaste tidens strider.

Och situationen riskerar att bli värre. Sudans regering har lovat att återta Torit. Regeringens armé hade lovat att undvika förflyttningar av trupper och ammunition, för att visa sitt stöd för förhandlingarna. Men nu mobiliserar armén för en ny offensiv.

– Vi kommer inte längre att hålla tillbaka. Våra trupper kommer att slåss tills Torit är återtaget, och vi kommer att gå framåt för att befria varenda tum av landet från de smutsiga rebellerna, sa arméns talesman Mohamed Beshir Suleiman, enligt mediarapporter från Khartoum.

(020903)

.

Katy Salmon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *