Slovakien: Maffian skyddas av omfattande korruption

Bratislava, 020411 (IPS) – Den slovakiska polisens insatser mot den organiserade brottsligheten i landet försvåras av att brottslingar ges skydd av korrumperade domare.

Ledande jurister inom rättsväsendet erkänner att korruptionen är mycket omfattande.

– Allt är möjligt i detta land, säger Jan Hrubala, som tidigare arbetade som domare. – Maffian kan göra vad som helst. Det finns korrumperade domare, åklagare och poliser.

I en undersökning som domaren Diana Dubovcova genomförde i sin domstol förra året visade det sig att 30 procent av de åtalade själva hade direkta erfarenheter av korruption. De flesta av dessa hade blivit ombedda att betala mutor till domare.

Polisen i landet har nu deklarerat att man tänker undersöka de fall där tungt kriminella personer släppts fria av domare, bara timmar efter att de gripits.

Och i de fall där kriminella dömts till fängelsestraff säger sig polisen vara fast beslutsamma att stoppa maffians möjligheter att inifrån fängelserna påverka pågående utredningar.

Den organiserade brottsligheten växte under 90-talet i Slovakien, efter kommunismens fall och delningen av det dåvarande Tjeckoslovakien i två separata stater 1993.

Kriminella gäng har byggt imperier som sysslar med allt från utpressning till handel med kvinnor, narkotika och vapen.

Och framgångarna i kampen mot maffiabossarna har hittills varit begränsade. Korruptionen inom rättsväsendet sägs vara orsaken till att så få har åtalats.

Domarna själva menar att deras låga löner bäddar för korruption. I jämförelse med sina tjeckiska kollegor är en slovakisk domares lön endast 58 procent, och i en jämförelse med en brittisk domare enbart 7 procent. Dessutom bidrar det ineffektiva domstolsväsendet till att människor mutar domare för att få sina fall prövade utan att behöva vänta i flera år på sin tur.

När den nuvarande regeringen kom till makten 1998 hävdade man att man skulle agera hårt mot brottsligheten och korruptionen. Men i dag är landets rättsväsende en av de minst betrodda institutionerna i samhället av såväl slovaker som utländska bedömare.

Så sent som i förra veckan släpptes en höjdare inom den slovakiska maffian bara 24 timmar efter att han gripits anklagad för omfattande bedrägerier. Domaren som beslutade om frisläppandet har ännu inte förklarat sitt agerande.

Ed Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *