Fördubblat antal avrättningar förra året

Genève, 020412 (IPS) – Under förra året avrättades minst 3 048 människor i världen, enligt statistik från Amnesty International. Det är mer än dubbelt så många som föregående år.

FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna kommer i samband med sitt pågående årsmöte i Genève att diskutera dödsstraffet, och ett utkast till en resolution om ett förbud mot dödsstraffet. Enligt Judit Arenas, representant för Amnesty, är årets möte särskilt viktigt då antalet avrättade steg så markant under förra året.

3 048 avrättningar genomfördes under år 2001 i 31 länder. Samtidigt dömdes 5 265 människor i 68 länder till döden.

Men dessa siffror utgör enbart de fall som kommit till Amnestys kännedom. – Den verkliga siffran är säkerligen högre, säger Arenas. Det är omöjligt att veta exakt hur många som avrättats eftersom många länder medvetet genomför avrättningarna i hemlighet. Just nu finns dödsstraffet i 84 länder, men antalet länder som utför avrättningar är betydligt färre.

Enligt Amnesty är den främsta orsaken till den dramatiska ökningen av antalet verkställda dödsdomar att Kina genomfört en intensiv kampanj mot kriminaliteten i landet.

Amnesty hävdar att bara mellan april och juli förra året avrättades 1 781 människor i Kina – vilket är mer än det totala antalet avrättade i resten av världen de tre föregående åren.

Ett annat land som avrättar många människor är Iran där 139 dödsdomar officiellt verkställdes. Man misstänker dock att det verkliga antalet avrättningar är större. Enligt Amnesty avrättades 79 personer i Saudiarabien och 66 i USA. Tillsammans med Kina står dessa tre länder för 90 procent av de statliga avrättningar som rapporterades under förra året.

Amnesty listar dessutom tre fall av avrättningar av ungdomsbrottslingar. Dessa utfördes i Iran, Pakistan och USA.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *