Jamaica: Förtryck mot homosexuella leder till fler hivsmittade kvinnor

Kingston, 020306 (IPS) – Trycket på homosexuella män att leva som heterosexuella leder till ett ökat antal fall av hiv-smittade kvinnor, enligt jamaicanska hälsovårdsarbetare.

Omfattande diskriminering och risken att utsättas för våld tvingar manliga homosexuella att “passa in” genom att ha sex med kvinnor, vilket ökar risken för att kvinnor smittas av hiv, säger Yitades Gebre, chef för det nationella hiv-programmet.

Sedan det första aids-fallet upptäcktes i Jamaica 1982 har ungefär 24 000 jamaicaner smittats av hiv.

Homosexuella män som döljer sin läggning innebär en risk för kvinnor, i synnerhet eftersom det är lättare för kvinnor som har sex med smittade män att smittas själva än det är för män som har sex med smittade män. Gebre uppskattar att 25 procent av alla homosexuella män i Jamaica kan vara hiv-smittade.

Everton Mattis, 35, dolde sin homosexualitet under 12 år, sedan han blivit misshandlad och nästan dödad av en grupp människor som misstänkte att han var bög.

– Jag försökte vara straight och låg med alla kvinnor jag kunde, men jag kunde inte bli av med min längtan, säger Mattis, som är far till två barn. Det var först sedan han hade smittats av hiv, och smittat sin flickvän, som han berättade om sitt “andra liv”.

Jamaicas högsta chef för sjukvården, Peter Figueroa, har vid flera tillfällen uppmanat regeringen att avkriminalisera homosexualitet och prostitution.

– Det är givet att sociala stigman och diskriminering driver folk under jorden. Om vi verkligen ska ta itu med den här epidemin, så måste vi kunna bedöma antalet hiv-fall på ön på ett riktigt sätt, sa Figueroa till tjänstemän från Världshälsoorganisationen nyligen.

Men hälsovårdsministern John Junor säger att även om regeringen arbetar för att hindra smittspridning, så tänker den inte förändra lagarna.

Och i förra månaden röstade kabinettet ned ett förslag från en parlamentarisk kommitté om att avkriminalisera homosexuella handlingar i hemmet mellan vuxna människor.

En grupp västindiska präster fördömde kommitténs rekommendationer med motivationen att “en person som är engagerad i homosexuellt beteende agerar omoraliskt och det kan inte godkännas under några som helst omständigheter.” Och så länge det civila samhället är tyst i frågan, verkar det osannolikt att en avkriminalisering ska få stöd från regeringen eller oppositionen inför valen som ska hållas i år. Men Antoinette Haughton, ledare för United National Party, Jamaicas mest nybildade politiska parti, säger att hon kommer att stödja lagstiftning till skydd för privatlivet och individens rättigheter.

– Det skulle inte vara rätt att be en nation som är emot homosexualitet att acceptera det beteendet, men om de homosexuella vill skyddas från att få sina dörrar insparkade och släpas iväg till fängelse, så ser jag inget fel i det, säger Haughton.

Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *