Venezuela: Domstolsbeslut förändrade livet för de hivsmittade

020109 (IPS) – Ett domstolsbeslut förändrade livet för de hivsjuka i Venezuela. Efter en långdragen juridisk process fick de tillgång till fri läkarvård och mediciner.

Renate Koch, chef för den ickestatliga antiaidsorganisationen ACCSI, menar att situationen förbättrades drastiskt för landets aidssjuka efter högsta domstolens beslut förra året.

Enligt domstolen har alla hiv- och aidspatienter rätt till att få gratis hälsovård och bromsmediciner av staten.

Beslutet grundades på Venezuelas konstitution. Enligt den har alla medborgare rätt till hälsovård. Men det tog fyra år av juridiska strider, som främst drevs av ACCSI:s advokater, innan den slutgiltiga domen kom.

Behandlingen av hivpatienter är dyr. Kostnaden motsvarar ungefär 10 000 kronor i månaden per patient. Detta i ett land där den genomsnittliga månadslönen är strax över 2000 kronor, arbetslösheten är hög och fattigdomen utbredd.

Tidigare kunde visserligen de som drabbats av hiv få bromsmediciner och läkarvård, men enbart efter att ha gått igenom ändlösa processer i byråkratins labyrinter.

Sedan ett halvår tillbaka går det hela mycket enklare. Myndigheterna har infört särskilda kostnadsfria program där alla patienter ges tillgång till medicinska undersökningar, tester och mediciner.

Programmets budget ligger på 410 miljoner kronor, varav 60 procent går till mediciner.

– Alla som vill får vård, säger Koch.

Och förändringen beror främst på det arbete som bedrivits av en grupp av ickestatliga organisationer.

Det är svårt att bedöma hur stor spridningen av hiv är i Venezuela. Enligt statliga beräkningar är 10 000 av landets 23 miljoner invånare hivsmittade. Men FN:s aidsprogram Unaids beräknar att det snarare rör sig om 60 000 smittade. Och flera ickestatliga organisationer hävdar att det kan finnas upp till en halv miljon smittade människor i landet.

Att beräkningarna skiljer sig så kraftigt åt beror på att det inte finns någon tillförlitlig statistik, samt på den sociala brännmärkning som de smittade kan råka ut för. En annan orsak är att de smittade kan vara symptomfria under flera år.

Enligt Arturo González, som själv är hivsmittad, kan man visserligen fortfarande råka ut för okänslighet inom hälsovården. Men han menar ändå att behandlingen av patienterna har förbättrats betydligt sedan högsta domstolens beslut i april.

– Nu behandlas vi mycket bättre, eftersom de vet att vi är beredda att slåss för våra rättigheter, och de vet att vi har rätt att begära hjälp och vård, säger han.

(020109)

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *