Emigrationsrådgivning till Venezuelas högutbildade på nätet

010824 (IPS) – Mängder av högutbildade venezuelaner väljer att lämna landet. Nu bistår en hemsida på nätet med råd om hur man på bästa sätt kan ta sig ut ur det fattiga landet.

Hemsidan lanserades förra månaden. Dess namn, me quiero ir, beskriver vad det handlar om – jag vill åka. På sidan ges tips om hur man emigrerar, bland annat beskrivs hur man får arbetstillstånd i andra länder och hur vädret är i tänkbara destinationer.

Hemsidan reflekterar känslorna hos en stor del av den utbildade medelklassen i det oljeproducerande landet med 23 miljoner invånare. Universitetsstudenter köar utanför utrikesdepartementet för att få sina examensbevis legaliserade och fyller utländska ambassader i jakt på arbete och utbildningsmöjligheter.

Enligt en undersökning i USA från förra året finns det 91 000 venezuelaner i landet – vilket är dubbelt så många som för tio år sedan. Men med i undersökningen är då inte alla som lever i USA illegalt eller som är där med turistvisum.

Mequieroir.com citerar inofficiella siffror som bedömer att 165 000 venezuelaner bor i USA. Sidan påpekar också att det pågått en extensiv utvandring de senaste ett och ett halvt åren. Enligt analytiker beror detta främst på valet av president Hugo Chávez 1998, och de stora politiska förändringar han genomdrivit under sin “bolivariska sociala revolution”.

Den nuvarande utvecklingen är helt ny för Venezuela, som traditionellt snarare varit ett mottagarland för invandrare. Men för två decennier började landet falla ned i en ekonomisk kris på grund av minskande oljeinkomster. I dag lever minst 70 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen enligt officiella siffror, och kriminaliteten är mycket omfattande.

Den nya hemsidan är ett privat initiativ.

– Den är idealisk för de venezuelanska studenter och utbildade som är övertygade att deras färdigheter kan ge dem chansen till ett bättre liv utomlands, säger Esther Bermúdez, som leder projektet.

Än så länge finns det på sidan detaljerad information om de tre mest populära destinationerna USA, Kanada och Australien. Men enligt Bermúdez är fler länder på gång.

Det lokala opinionsinstitutet Datanálisis hävdar att det främsta motivet till att medelklassen emigrerar är politiskt. För de rikare är det förhoppningar om en säkrare miljö för deras familjer och tillgångar som lockar.

Enligt Datanálisis chef Luis Vicente León, anger hälften av de som lämnar landet att det framför allt är Chávez och hans politik som får dem att flytta. De menar att Chávez står i vägen för deras målsättning att kunna leva i en modern nation.

De lokala myndigheterna har hittills valt att inte uttala sig om emigrationen, trots att det blir allt vanligare att landets välutbildade försvinner.

(010824)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *