Kashmir på dagordningen vid toppmötet mellan Indien och Pakistan *OBS! MED BILDER *OBS! MED BILDER

010712 (IPS) – De två kärnvapennationerna Indien och Pakistan har utkämpat två krig om delstaten Kashmir sedan britterna lämnade området 1947. Och det är bara två år sedan indisk och pakistansk militär genomförde ett odeklarerat krig i Kargil. Helgens toppmöte mellan ländernas ledare är det första sedan dessa strider.

Efter att Indien och Pakistan genomfört sina ökända kärnvapenprover i maj 1998 sa den dåvarande amerikanske Bill Clinton att Sydasien utvecklats till “den farligaste platsen i världen”.

Två av de tre krig som utkämpats mellan Indien och Pakistan sedan delningen av landet har gällt den omtvistade nordliga delstaten Kashmir.

Pakistan skapades som ett hemland för muslimerna inom det hindudominerade Brittiska Indien efter frigörelsen 1947. Men delningen ledde till ett kaos av våld där miljontals människor omkom och mängder av familjer splittrades.

Det första kriget mellan länderna ledde till att ungefär en tredjedel av Kashmir tillföll Pakistan. Majoriteten av invånarna i Kashmir är muslimer. Militanta separatister strider mot de indiska säkerhetsstyrkorna i den indiska delen av delstaten med målsättningen att man ska bli självständiga eller anslutas till Pakistan.

Under det senaste decenniet har mer än 30 000 människor dödats i striderna. Den indiska regeringen anklagar grannlandet Pakistan för att stödja de separatistiska militanta grupperna i Kashmir, bland annat med vapen, medan Pakistan anklagar de indiska säkerhetsstyrkorna för att begå övergrepp mot civilbefolkningen i Kashmir.

Helgens toppmöte i Indien mellan den indiske premiärministern Atal Behari Vajpayee och den pakistanske presidenten general Pervez Musharraf, är ett sätt för länderna att försöka återbygga de diplomatiska relationer som bröt samman efter striderna i Kargil sommaren 1999. Och konflikten om Kashmir kommer att vara central i diskussionerna.

Vajpayee har inför mötet föreslagit att säkerhetsexperter från båda länderna samarbetar för att höja förtroendet mellan länderna. Detta på grund av ländernas kärnvapenkapacitet. Han har även sagt sig vara intresserad av att samverka till en nedtrappning av militariseringen i Siachenglaciären – där båda ländernas arméer har stora posteringar vid världens högst belägna krigsskådeplats – på en genomsnittlig höjd av 6000 meter över havet.

Musharraf, som själv är född i den indiska huvudstaden Delhi, har kallat konflikten om Kashmir delningens “oavklarade affär”.

Inför mötet har man från pakistanskt håll talat om “försiktig optimism” medan man på indisk sida hävdat “optimistisk realism”.

(010712) ..

* OBS! Bild kan fås efter förfrågan till ipsnews(a)algonet.se Bildtexter:

Bild 1: Indiska soldater på väg mot ännu ett patrulluppdrag i Siachen, där kylan genomsnittligen är minus 35 grader. Den ständiga skottutväxlingen med de pakistanska soldaterna på andra sidan skiljelinjen ligger för tillfället nere, och soldaterna hoppas att helgens toppmöte mellan ländernas ledare ska leda till att de snart kan åka hem igen.

Bild 2: En grupp av indiska soldater posterade i Siachen, världens högst belägna krigsskådeplats, entusiasmeras i den stränga kylan – strax innan de beger sig ut på ett patrulluppdrag

.

Andreas Lönnqvist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *