Jamaicas sockerindustri i kris

010425 (IPS) – Sockerindustrin på Jamaica står inför stora omställningar på grund av det ytterst låga priset på världsmarknaden. Nedläggningar kan hota försörjningen för hela 90 procent av befolkningen i vissa områden, varnar den jamaicanska parlamentsledamoten Charles Learmond från Folkets nationella parti (PNP).

– Det som står inför dörren kan orsaka de största politiska och sociala problemen på ön sedan upploppen och strejkerna 1938, säger Mike Henry, parlamentsledamot för Jamaicas arbetarparti (JLP).

Learmond representerar området Clarendon i sydväst, där människor är sysselsatta med produktion av socker, rom, bananer och bauxit. Medan marknaderna för de tre första produkterna rasar, kräver bauxitutvinningen högt kvalificerad arbetskraft, som han menar inte finns i trakten.

Politikerna från det så kallade sockerbältet, som omfattar tolv av Jamaicas 14 distrikt, försöker hitta nya arbetsmöjligheter för dem som tvingas lämna sockerindustrin som idag ger 39 000 arbetare jobb.

Brascoe Lee, ledande medlem av Nationella demokratiska rörelsen, NDM, varnar för att fackföreningarna inom sockerindustrin är mycket starka och att de politiska kosekvenserna av nedskärningarna kan bli mycket stora.

– Det var inom sockerindustrin som arbetarrörelsen här föddes, vilket i sin tur ledde till bildandet av Jamaicas två största partier och allierade fackförbund, säger han.

(010425)

.

Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *