Indien i fokus på filmfestival i Australien

001214 (IPS) – Indisk film har mer att erbjuda än romantiska dansscener och action. Det blev publiken på den årliga filmfestivalen Goat Island Film Festival i den australiska staden Sydney varse.

Goat Island Film Festival vill erbjuda filmintresserade alternativ till Hollywoods utbud, som dominerar landets biografer. Arrangörerna vill även fokusera på olika kulturer, vilket de anser är mycket relevant i det mångkulturella Sydney. Förra året visades många italienska filmer och i år var det alltså Indien som gällde.

Varje år producerar den indiska filmindustrin, Bollywood, omkring 900 filmer på 25 olika språk. Filmerna når en publik på omkring 15 miljoner människor varje dag. På Sydney-festivalen har dock arrangörerna valt att främst visa indiska filmer som inte följer traditionellt Bollywoodkoncept. Den nya filmvågen från Indien visar filmer som skildrar samhället idag och liknar föga de klassiska eposen från Bollywood.

Festivalen öppnades med filmen Bombay Boys av Kaizad Gustad. Den ger nya infallsvinklar på staden Bombay som vi får se genom tre indiska pojkar i 20-årsålden som lever utomlands men har återvänt till Indien.

25 indiska filmer visades totalt på festivalen, bland andra Dev Benegals English August och filmen Hyderabad Blues av Nagesh Kukunoor.

(001214)

.

Neena Bhandari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *