Mellanöstern: Mer aktiv roll för FN

001017 (IPS) – FN har vanligtvis inte deltagit i förhandlingarna om fred i Mellanöstern, som medlats av USA. Men kanske är FN på väg mot en mer aktiv roll i konflikten. Organisationen spelade en central roll för att få palestinier och israeler till förhandlingsbordet i den egyptiska hamnstaden Sharm el-Sheik.

En talesman för FN sa på måndagen till IPS att de två stridande parterna kanske ser FN som mer trovärdiga och opartiska än USA.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan, som åkte i skytteltrafik mellan israelerna och palestinierna under förra veckans våldsamheter på Västbanken och Gaza, hade en avgörande betydelse för att få Israels premiärminister Ehud Barak och den palestinske ledaren Yassir Arafat att börja samtala.

Även om måndagens möte inte tycks ha lett till några konkreta resultat, kan det hjälpa FN att hitta en roll i framtida förhandlingar om fred i Mellanöstern.

New York Times skrev på måndagen i en ledarartikel att Annan förtjänar uppskattning för att han hjälpt till med att föra samman de bråda parterna.

“Även om han är en relativt ny aktör i diplomatin i Mellanöstern, har han hittills varit en konstruktiv sådan”, skriver New York Times. “Palestinierna hoppas att han kan vara sympatiskt inställd till dem. Men israelerna är också öppna för större inblandning från FN:s sida.”

När Israel och Egypten förhandlade fram Camp David-avtalet under USA:s övervakning 1979 var FN inte inbjudna.

Och i juli 1994 när USA medlade fram ett fredsavtal mellan Israel och Jordanien, var FN återigen utestängda.

Mer nyligen, i oktober 1998, förde USA israelerna och palestinierna till förhandlingsbordet, där man kom överens om det så kallade Wye River-avtalet. Men FN sågs inte till.

Överraskande nog försökte Bill Clinton att bryta dödläget i den senaste förhandlingsomgången mellan Barak och Arafat genom att föreslå att Jerusalem skall ställas under FN:s kontroll, som en del i ett hållbart långsiktigt fredsavtal mellan israeler och palestinier.

Dore Gold, som leder Jerusalem Center for Public Affairs, säger att alla israeliska FN-ambassadörer har haft tydliga instruktioner om att hålla FN utanför frågan om Jerusalem. Gold har tidigare själv varit Israels FN-ambassadör.

– Det kom som en överraskning att både israeliska och amerikanska diplomater har övervägt att ställa Tempelberget, den känsligaste religiösa platsen i Jerusalem, under säkerhetsrådets kontroll, säger Gold.

Vid en presskonferens i Genève tidigare den här månaden fick Annan frågan om varför FN traditionellt sett har varit marginaliserat i Mellanöstern-konflikten.

– I varje kris kan man bara ha en medlare, svarade Annan, och syftade på USA.

– Om man har ett antal medlare kan vattnet bli grumligt. Men det ska inte tolkas som att FN eller generalsekreteraren smiter undan från sitt ansvar, sa Annan.

Samtidigt fortsätter palestinierna att kräva en internationell utredning om våldet i Gaza och på Västbanken. Mer än 90 palestinier har dött i de senaste två veckornas våldsamheter.

Palestinierna har sagt att FN ska ha en viktig roll i den föreslagna utredningen. Men Israel motsätter sig det, och vill att USA, och inte FN, ska leda utredningen.

(001017)

.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *