Indonesien: Rökning dödar miljoner, men tobaksindustrin får skattelättnader skattelättnader

001016 (IPS) – Miljoner indoneser dör varje år av tobaksrelaterade sjukdomar. Men landets beroende av skatteintäkter från cigarettindustrin gör det svårt att minska rökningen.

Cigarettkonsumtionen i Indonesien har faktiskt stigit under det senaste årtiondet, från 2,7 procent av den totala konsumtionen i världen, till 4 procent 1999.

– Till och med under den ekonomiska krisen ökade antalet rökare i Indonesien, säger Mulyatim, som jobbar vid avdelningen för hälsoupplysning på hälsodepartementet.

Indoneserna är särskilt förtjusta i de lokala kretek-cigaretterna. De är kryddade med nejlikor, och har ett högre innehåll av nikotin och tjära än vanliga cigaretter.

Men på cigarettpaketen i Indonesien finns inga varningsetiketter, ingen information om faran med att röka. En orsak till det är det enorma bidraget från cigarettindustrin till statsbudgeten.

– Tobaksindustrin ger en enorm summa skattepengar till staten. Det är vårt dilemma, säger Enny Setiasih, som är chef för avdelningen för barn- och ungdomsvård på hälsovårdsdepartementet.

Kretek-industrin bidrar med mer än 12 miljarder kronor i skatteintäkter varje år, vilket innebär nästan sju procent av statsbudgeten. Den ger också jobb åt minst tio miljoner indoneser – från tobaks- och nejlikeodlare till fabriksarbetare.

– Att ta död på cigarettindustrin vore som att döda en gås som lägger gyllene ägg, säger Enny Setiasih.

Han säger också att kunskapen om hälsoriskerna med rökning är dålig bland det indonesiska folket. Många tror inte att rökning leder till dödliga sjukdomar.

Enligt officiell statistik dör ungefär 6,5 miljoner indoneser varje år av tobaksrelaterade sjukdomar som lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt hälsodepartementet är den genomsnittlige rökaren fattig, men använder ändå så mycket som 40 procent av sin ynkliga inkomst på cigaretter i stället för att köpa mer näringsrik mat.

Agung, en 70-årig fabriksarbetare, har rökt i 55 år, och han trivs med det.

– Rökning är ett bra sätt att bli av med hunger och lindra stress, säger han, och berättar att ingen läkare någonsin har sagt till honom att sluta röka.

Och regleringar av rökningen, eller ens hälsovarningar på cigarettpaketen, kanske inte är att vänta i ett land där cigarettindustrin är en stöttepelare för ekonomin. Istället får cigarettillverkarna stimulansåtgärder.

Till exempel har regeringen nyligen beviljat skattelättnader på sex procent för företag som tillverkar cigaretter och cigarrer, om minst 25 procent av försäljningen går på export.

Den sjunde juni införde regeringen en lag som gör tobaksreklam tillåten i såväl tryckta medier som i elektroniska medier och på reklamskyltar.

(001016)

.

Richel Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *