Koreatoppmötet: Hopp om återförening

000613 (IPS) – De frostiga relationerna mellan Nord- och Sydkorea, som varit skilda åt i 55 år, började tina på tisdagen, då ländernas ledare träffades för första gången någonsin. Sydkoreas president Kim Dae-Jung och Nordkoreas ledare Kim Jung-Il skakade varandras händer, småpratade och log då toppmötet i Pyongyang, Nordkorea inleddes.

Kim Dae-Jung landade på Sunnan-flygplatsen i Nordkorea klockan fem i halv elva på tisdagsförmiddagen. Den tillbakadragne Kim Jung-Il överraskade genom att gå ned för den röda mattan som ledde fram till Kim Dae- Jungs flygplan, för att välkomna den sydkoreanska ledaren.

Kim Dae-Jungs flygplan var det första som flugit direkt från Syd- till Nordkorea sedan landet delades i två 1953.

Tiotusentals nordkoreaner i traditionell koreansk utstyrsel hurrade, ropade ledarnas namn och viftade med röda blommor längs vägen från flygplatsen till Pyongyang.

Bilder av ett till synes fridfullt och välorganiserat liv i tvåmiljonerstaden Pyongyang, utan samma sprudlande kommersiella aktivitet som Sydkoreas huvudstad Seoul, kablades ut över världen.

Vid en fotosession med de båda ledarna sågs Kim Jong-Il le, tala högt och det han sa fick människorna runt omkring att skratta.

Varje stund i mötet mellan ledarna gav ett symboliskt budskap, ett budskap som koreanerna hoppas ska kunna få slut på misstänksamheten och hatet mellan de 47 miljoner människorna i det kapitalistiska Sydkorea och de 24 miljonerna i det kommunistiska Nordkorea.

När nu det historiska toppmötet inleds, säger politiska analytiker att de båda ledarnas popularitet skjuter i höjden.

– Den tillbakadragne ledaren för Nordkorea visade upp sig inför världen som en självsäker ledare som bryr sig om sitt folk tillräckligt länge för att bryta landets isolering, säger Kim Young-Soo, professor vid Sogang-universitetet.

Och Kim Dae-jung bekräftade sin framtoning som en fredsivrare, som ständigt har arbetat för sin “solskenspolitik”, att engagera Nordkorea, trots alla hinder.

– Jag reser till Pyongyang med ett varmt hjärta för att älska hela det koreanska folket, och med en kylig hjärna, för att få ta en ordentlig titt på verkligheten på den koreanska halvön, sa Kim Dae-Jung innan resan till Pyongyang.

Många Sydkoreaner var tagna av det historiska ögonblicket. 28- åriga Kim Jung-Eun tog med sitt sex månader gamla barn för att se Kim Dae- Jung inleda sin historiska resa.

– Jag ville att mitt barn skulle få se det historiska ögonblicket som kan leda till återförening, sa hon.

Och även om undersökningar visar att en återförening inte alls är så viktig för unga koreaner som för de äldre, så är det många som börjat hoppas i och med toppmötet. Många sydkoreaner som har släktingar i Nordkorea säger att de inte vet om de har överlevt koreakriget och livet under den stalinistiska regimen.

Kim Young-Hoe lämnade sin hemstad Euju i Nordkorea 1947. Han kom för att vinka av Kim Dae-Jung på resan norrut, och han hade ett bleknat svartvitt familjefoto i handen.

– Det är en bild av min familj, som jag lämnade. Jag har legat vaken på nätterna inför toppmötet. Kanske kan det leda till att jag får se dem igen, säger han.

Och tisdagens positiva humör delades av tv-producenterna i Seoul, som var ovanligt vänliga i sin bevakning av Nordkorea.

I stället för att visa bilder av svältande barn och flyktingar vid gränsen till Kina visade de sydkoreanska tv-stationerna intelligenta universitetsstudenter vid Kim Il-Sung-universitetet, skolbarn som lekte på stranden Wonsan, och dagisbarn som spelade musikinstrument.

(000613)

.

Ahn Mi Young

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *