England: Stora klasskillnader i engelska skolor

000412 (IPS) – De statliga skolorna i England har brist på både pengar och lärare, och halkar allt längre efter de privata skolorna. Labourregeringen försöker därför vända trenden med extra resurser och tuffare krav.

Den engelska regeringens “ny-start”-projekt som antogs 1999 ska pågå till 2002. Under den tiden ska 261 miljarder kronor portioneras ut och skolor som inte håller måttet ska stängas för omorganisation.

Målet är bland annat att förbättra läs- och skrivkunnigheten för barn under elva år och att ge en halv miljon människor tillgång till högre studier.

Ungefär 550 000 engelska skolbarn, eller sju procent, går i privata skolor. Av dessa tar sig en femtedel vidare till universitetet, och av de som studerar på Oxford eller Cambridge kommer hälften från privatskolor. Nu vill premiärminister Tony Blair att de statliga skolorna ska komma upp i privatskolornas nivå.

Enligt utbildningsdepartementets undersökning återfinns de sämsta skolorna inte bara i fattiga eller invandrartäta områden, utan även i välmående förorter.

Men på utbildningsmyndigheter på lokal nivå anser man att regeringen har underskattat sambandet mellan fattigdom och dåliga prestationer i skolan.

Ett av de största problemen för statliga skolor i fattiga områden är alltför stora klasser. Elever med ett annat modersmål än engelska är ett annat problem, fastän situationen har förbättrats. Elever från exempelvis Pakistan och Bangladesh klarar sig bra i skolan när de lärt sig engelska, men ligger fortfarande under det nationella genomsnittet på examensprovet i slutet av den sexåriga grundutbildningen.

För att främja en mångsidig utbildning har regeringen dessutom bjudit in kyrkor, privata företag och välgörenhetsorganisationer till ett samarbete för att skapa ett nätverk av särskilda innerstadsskolor.

(000412)

.

Neena Bhandari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *