Miljöaktivister kämpar för att rädda värdefull kust

991123 (IPS) – "Förstör inte den välfärd vi har för att skapa ny välfärd". Så skrev mocambiqiska miljöaktivister 1973 till den portugisiska kolonialregimen. Då handlade det om att stoppa ett järnvägsprojekt genom Maputo elefantreservat. Tjugofem år senare kämpar en ny generation aktivister mot det återupplivade projektet.

1973 var planen att en järnväg skulle dras ner till en djuphavshamn som skulle byggas i Ponta Dobela. Men järnvägen skulle gå rakt genom elefantreservatet och veterinärer, vildmarksälskare och ekologer argumenterade mot projektet och påpekade vilka effekter järnvägen skulle ha på flora, fauna och vattenresurser. Det skulle dessutom störa den orörda vildmarken.

Idag är planerna åter aktuella, med den skillnaden att järnvägens dragning flyttats en bit söderut. Den ska dock fortfarande gå mitt på kusten som sträcker sig söder om Maputo ner mot Kwa Zulu Natal i Sydafrika. Området betraktas som ett av världens 240 områden med störst biologisk mångfald. Av dessa finns ungefär 25 i Afrika. Det är troligt att det moczambiquiska kustområdet blir uppsatt på Världsarvslistan för sin unika biologiska mångfald.

I juli skrev den mocambiquiska regeringen under en principöverenskommelse mellan den statliga järnvägsbolaget, Caminhos de Ferro, och två sydafrikanska affärsmän. Hamnen, som beräknas kosta 515 miljoner dollar att bygga, blir utskeppningspunkt för exporten av kol och järnmalm från Transvaal i Sydafrika. Hamnen sägs kunna erbjuda billigare avgifter än Richard4s bay i Sydafrika.

– Ännu en gång bygger Mocambique för att tjäna sydafrikanska intressen, säger Antonio Reina, regionalchef för naturskyddsorganisationen Endangered Wildlife Trust.

Miljöaktivisterna går nu ut hårt i kampen mot planerna på hamn- och järnvägsbygget. De kräver att en miljökonsekvensbeskrivning utförs av en oberoende part. Man vill även ha en oberoende kommitté som övervakar processen.

Enligt experter kommer hamnens inverkan på miljön ha enorma effekter. Världens högsta bevuxna sanddyner kommer att bli lidande. Så även en sandjordskog, hem för unika fjärilar, fåglar och växter. Utsläppen skulle även enligt experterna döda ett sju kilometer långt korallrev, ett att de sydligaste reven i världen. Två arter av sköldpaddor bygger sina bon på stranden. Vilddjursbeståndet antas minska drastiskt.

Ytterligare ett argument mot hamnbygget är de fynd man gjorde vid en studie av elefanter och människor längs Futi-floden. Fred de Boer, en ekolog vid biologiska institutionen vid Eduardo Mondale universitetet, säger att 205 elefanter kunnat räknas.

– Hamnen skulle vara dålig för elefanterna, sandjordsskogen och ekossystemet i allmänhet, säger de Boer.

Port Dobela-hamnen skulle även påverka en satsning på ekoturism som nyligen skrivits under av Sydafrika, Mocambique och Swaziland. Hamnen skulle bli placerad alldeles söder om Maputo elefantreservat, i mitten av Matutuine-distriktet. Enligt en nationell översiktsplan ska det här distriktet bevaras för naturskydd och ekoturism. Trots detta återuppväcks ett industriprojekt från kolonialtiden.

Projektets motståndare hoppas nu på att internationella miljöorganisationer kan hjälpa till att belysa hur viktigt det är att bevara det känsliga kustområdet.

(991123)

.

Mercedes Sayagues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *