Främlingsfientligheten växer i Sydafrika

Harare, 220603 (IPS) – Arbetslösheten i Sydafrika har nått de högsta nivåerna på länge. Det har bidragit till en växande främlingsfientlighet som drabbar många av de migranter som sökt sig till landet i jakt på en bättre framtid.

Mängder av zimbabwier har lämnat den ekonomiska misären i hemlandet bakom sig och rest till det mer välmående södra grannlandet, med förhoppningar om att kunna försörja både sig själva och sina anhöriga.

Samtidigt har problemen med arbetslöshet förvärrats i Sydafrika. Enligt den officiella statistiken låg arbetslösheten i landet under fjolårets sista kvartal på 35 procent – den högsta siffra som uppmätts sedan de nuvarande mätmetoderna började användas 2008.

I takt med utvecklingen har det blivit allt vanligare att zimbabwier som bor i landet beskylls för att både lägga beslag på arbetstillfällen – och ligga bakom en ökande kriminalitet.

Nyligen fick dessutom en filminspelning som visar hur landets inrikesminister Aaron Motsoaledi går till hårt angrepp mot papperslösa migranter stor uppmärksamhet. På filmen, som spelats in vid en regional ANC-konferens, hörs Aaron Motsoaledi säga att ”lymlar” som inte lyckats sköta sig i sina hemländer därefter väljer att ”fly” till Sydafrika.

Problemen med främlingsfientlighet är inte nya i Sydafrika, men har enligt bedömare förvärrats på senare tid. I april i år blev Elvis Nyathi, en 43-årig trädgårdsmästare från Zimbabwe, mycket brutalt mördad av en mobb. Motivet tycks ha varit att han kom från ett annat land.

I en kommentar i tidningen Mail & Guardian konstaterar Fredson Guilengue, som arbetar för tankesmedjan Rosa Luxemburg Stiftungs kontor i Johannesburg, att ”problemen med främlingsfientliga attacker mot utländska medborgare återigen har börjat nå oroande nivåer i Sydafrika”.

Spänningarna förstärks av en främlingsfientlig gruppering som går under namnet Operation Dudula. Gruppen leds av en 36-årig man som nyligen greps efter att han tillsammans med en grupp andra män hade attackerat en påstådd ”knarkcentral” i ett bostadshus i Soweto.

Gruppen har samtidigt fått ett visst stöd från personer med kopplingar till det styrande partiet ANC, även om president Cyril Ramaphosa har tagit avstånd från deras metoder.

Jeffrey Moyo