Pakistan: Hot om utvisning av afghanska musiker möter protester

Peshawar, 220602 (IPS) – Förra veckan greps fyra papperslösa afghanska musiker i Pakistan. De riskerar nu att utvisas till hemlandet – men lokala människorättsförsvarare kräver i stället att musikerna genast släpps och erbjuds flyktingstatus.

De fyra männen greps av polisen i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i slutet av förra veckan, med hänvisning till att de saknade giltiga visum.

Innan talibanerna tog makten i Afghanistan uppträdde de välkända musikerna ofta i tv- och radiosändningar. Men alla jobben tog plötsligt slut – eftersom landets nya makthavare är fientliga till alla former av musik.

Musikerna medger att de har tagit sig över gränsen till grannlandet Pakistan utan giltiga dokument. Men de uppger att de har känt sig hotade sedan talibanerna tog makten i augusti förra året – och att de var tvungna att lämna hemlandet eftersom de fruktar för sina liv.

– Talibanerna är ökända för sina mord på musiker, och de kommer att döda oss om vi återvänder, säger en av de gripna, sångaren Saidullah Wafa, 25, till IPS.

Organisationen Pakistans människorättskommission, HRCP, fördömer gripandet av musikerna och hotet om att de nu ska sändas tillbaka till Afghanistan. ”Alla fyra är utsatta för betydande hot från talibanregeringen i Kabul”, konstaterar HRCP.

Den lokala musikjournalisten Sher Alam Shinwari, som arbetar för den stora engelskspråkiga tidningen Dawn, menar att männen måste erbjudas flyktingstatus. Han säger att det vore helt oacceptabelt att skicka tillbaka dem till det talibanstyrda grannlandet.

– De har inte varit inblandade i några kriminella aktiviteter och dessutom har de återförenats med släktingar som redan bor i flyktingläger eller hyr bostäder i närheten av Peshawar, säger Sher Alam Shinwari.

Att skicka tillbaka männen till Afghanistan skulle enligt honom innebära att de utsätts för direkt livsfara – eftersom talibanerna har gjort sig kända för mord på musiker.

I måndags anordnade lokala musiker i Peshawar en demonstration med krav på att landets regering ser till att deras afghanska kollegor får stanna som flyktingar.

En av deltagarna, Saeeda Bibi, är mycket kritisk mot polisens agerande. Hon säger till IPS att om inte de gripna musikerna släpps inom kort så kommer demonstranterna att bege sig till huvudstaden Islamabad för att fortsätta sina protester.

Även vissa politiker deltog vid manifestationen för att visa sitt stöd – och meddelade att de kommer att strida för musikernas rätt att stanna i landet

Provinsens informationsminister Muhammad Ali Saif säger till IPS att de fyra musikerna kommer att få sin sak prövad av en domstol. Han påpekar att Pakistan har tagit emot miljontals flyktingar från Afghanistan under de senaste decennierna, och att det nu är upp till en domstol att besluta om de gripna männen ska utvisas till hemlandet.

Ashfaq Yusufzai