Pengar från utlandet – en livlina för många zimbabwier

Harare, 220603 (IPS) Arbetslösheten är skyhög i Zimbabwe och landet fortsätter att präglas av en djup ekonomisk kris. För många är räddningen de pengar som skickas hem av anhöriga som begett sig utomlands.

Det har gått två årtionden sedan 53-årige Trynos Mahamba flyttade från Zimbabwe till Storbritannien. En flytt som inte bara förändrade tillvaron för honom, utan också för flera av hans släktingar i hemlandet. Ända sedan han flyttade har Trynos Mahamba fortsatt att skicka hem en del av sin lön till sina fattiga föräldrar i Harare.

– De är nu över 80 år gamla och behöver göra återkommande läkarbesök och måste kunna handla mat, berättar Trynos Mahamba för IPS.

Under alla åren utomlands har ekonomin i hemlandet förblivit i uselt skick.

Fackförbundet ZCTU uppger att arbetslösheten ligger på hela 90 procent. Det är dock en siffra som tillbakavisas av regeringen, som hänvisar till att många zimbabwier är sysselsatta inom den informella ekonomin.

En annan som lämnat hemlandet är Davison Chihambakwe, 44, som flyttade till grannlandet Sydafrika 2007. Där har han lyckats bygga upp ett stort byggbolag – som även har gynnat många av hans anhöriga i Zimbabwe.

– Det går ingen nöd på någon av mina närmaste släktingar därhemma eftersom jag skickar hem de pengar de behöver, berättar Davison Chihambakwe.

Hans kusin Denis Sundire, som bor i Harare, berättar att pengarna från Sydafrika har varit ett stöd länge.

– Davisons bidrag har hjälpt mig ända sedan jag gick i skolan, och gör det än i dag – medan jag kämpar med att försöka hitta ett jobb. Det är tack vare att han är så snäll som det går så bra för honom, säger Denis Sundire till IPS.

De så kallade remitteringar som skickas hem av zimbabwier som rest utomlands för att arbeta har med tiden blivit allt viktigare för allt fler i det krisdrabbade hemlandet – och för landets ekonomi.Enligt Zimbabwes finansdepartement skickade medborgare i exil hem motsvarande 1,4 miljarder dollar förra året, vilket var en kraftig stegring jämfört med föregående år.

Jeffrey Moyo